«Готові штрикнути ножем у будь–який момент!»

24.09.2013
«Готові штрикнути ножем у будь–який момент!»

Делегація депутатів Верховної Ради на міжпарламентських іграх у Москві. (з «Фейсбуку» Ігоря Мірошниченка.)

Конфліктами та взаємними образами запам’яталися IV Міжпарламентські спортивні ігри, що 20–22 вересня проходили в Москві. Традиційні змагання, започатковані в 2009 році комітетом із фізкультури й спорту Держдуми РФ, зібрали команди парламентів 11 країн, які взяли участь у турнірах із міні–футболу, великого й настільного тенісу, бадмінтону та шахів. У загальнокомандному заліку перше місце посіла збірна парламентаріїв Росії, «срібло» та «бронзу» отримали депутатські команди Литви та Білорусі відповідно.

«Чи міг переможець бути іншим, якщо змагання проходили в рамках святкування 20–річчя Держдуми Росії? Суддівство на цих іграх не лізло ні в які ворота!» — скаржаться українські депутати. У строкатій збірній Верховної Ради України були представники всіх фракцій, крім Компартії. У футбол від «Свободи» грали Ігор Мірошниченко, Олег Осуховський та Михайло Головко, у шахи — Ігор Янків. «УДАР» делегував Артура Палатного, «Регіони» — Ярослава Москаленка, Олександра Заца, Ігоря Молотка. Очолював делегацію ветеран «Батьківщини» Іван Кириленко; крім нього, БЮТ представляли Андрій Кожем’якін, Андрій Павелко, Роман Забзалюк, Володимир Полочанінов, Валерій Головко.

«Шулерство москалів на цьому турнірі стало «притчею во язицах». Увечері в готелі зустрілися з Москаленком та Молотком, які представляли наш парламент у тенісі та бадмінтоні відповідно. Обидва — великі молодці, бо вийшли до чвертьфіналу. Проте обоє скаржаться на «гостинний» прийом від господарів змагань: у тенісі рахували м’ячі в корт проти нас при 20–сантиметрових аутах, а в бадмінтоні міняли суперників під нашого Молотка по ходу змагань», — звітував у «Фейсбуці» «свободівець» Мірошниченко.

«У настільному тенісі наші Зац та Забзалюк вийшли до чвертьфіналу й по сітці отримали собі одних суперників, проте зранку москалі перекроїли сітку так, щоб вони відразу грали між собою! Зац від такого нахабства «стратєгіческіх партньоров» був ошелешений і просто відмовився грати», — розповів Ігор Мірошниченко.

У шахах представник «Свободи» Янів здобув «срібло», поступившись, за словами Мірошниченка, «якійсь гросмейстерці з Латвії». У футбольному турнірі українці обмежилися восьмим місцем, програвши полякам (2:5) та литовцям (0:2) й обігравши хорватів (2:0) та команду Латвії в серії пенальті. Серби, до речі, на знак протесту проти шулерства організаторів відмовились грати стиковий мат за вихід до чвертьфіналу з білорусами. А у фіналі поляки за шаленої підтримки українських націоналістів таки обіграли Росію — 3:1.

Апофеозом змагань став міні–футбольний матч на Червоній площі між збірною Держдуми РФ та «збірною парламентаріїв світу». Господарі взяли гору з рахунком 10:8. «Та яка там дружня гра. Спочатку всі один одному посміхаються, але потім готові «штрикнути ножем» в будь–який момент», — визнав після матчу знаменитий у минулому російський тенісист, а нині депутат Марат Сафін. «Усе пройшло за наперед спланованим сценарієм москалів, які дуже хотіли виграти і тому не просто просили про це в нашої команди, а й усіляко нейтралізували найбільш безкомпромісних учасників матчу, — розповів, у свою чергу, Ігор Мірошниченко. — Тренував нашу збірну екс–спартаківець Влад Ващук, тому всі зусилля Осуховського та Полочанінова, які забили по три голи, були нейтралізовані «правильними» замінами і дивними ляпами у захисті самого Ващука. Режисура цього спектаклю була для всіх очевидною, як і справжня сила українців у збірній світу».