Без Юлі — ніяк

24.09.2013

Чергове судове засідання Київського районного суду міста Харкова у справі щодо порушень у діяльності корпорації «ЄЕСУ» вчора знову не відбулося через відсутність підсудної Юлії Тимошенко. І хоча Леді Ю нещодавно заявила, що влада нібито свідомо не допускає її до судових засідань, пенітенціарії лише руками розводять: мовляв, готові були етапувати засуджену Тимошенко. Ще й пропонували їй допомогу, без примусу, щоб вона змогла вийти до автомобіля конвою, який чекав на Тимошенко біля будівлі лікарні, але вона знову відмовилася. Тож наступне засідання у справі заплановане на 25 жовтня.

Захисник Тимошенко Сергій Власенко цю заяву керівництва Качанівської колонії заперечує і ствер­джує, що його підзахисна не відмовлялася від участі у судовому засіданні. За його словами, о сьомій ранку до палати Тимошенко зайшов керівник колонії Ігор Колпащиков без конвою, а потім залишив палату під приводом того, що йому необхідно надати розпоря­дження, і не повернувся.

«Юлія Володимирівна наголосила, що тюремники знову розповсюджують відверту неправду, — зазначив Власенко. — Цим подіям було багато свідків, і вони можуть це підтвердити».

Водночас представник державного обвинувачення у справі Вікторія Калита вважає, що захист екс–Прем’єра Тимошенко «продовжує дотримуватися своєї стратегічної лінії щодо ухилення від відкритого судового розгляду» кримінальної справи щодо корпорації «Єдині енергетичні системи України». Нагадаємо, що підсудну Тимошенко обвинувачують в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн. грн., розкраданні бюджетних коштів, службовій підробці та в ухиленні від сплати 681 тис. грн. прибуткового податку.

«Робилася на публіку оцінка доказів у даній справі, що неможливо робити за законом, але реального бажання сторони захисту досліджувати докази в судовому засіданні, як цього вимагає процесуальний закон, ми поки що не бачимо, — обурюється прокурор Калита. — У справі «ЄЕСУ» не досягнуто ще певного прогресу. Для цього потрібно одне — явка в судове засідання підсудної Тимошенко, яка, як ми бачимо, демонструє подвійні стандарти: говорить про одне, а демонструє зовсім інше і на судове засідання не з’являється».

При цьому пані Калита запевняє, що сторона обвинувачення не клопотатиме перед судом про примусову доставку підсудної на засідання, щоб не давати стороні захисту «підстави для провокацій». За її словами, на цій стадії процесу прокуратура дотримується позиції, що «необхідна добра воля підсудної з’явитися на судове засідання».