Шпиль Шептицького

20.09.2013

Ім’ям Андрея Шептицького, митрополита Української греко–католицької церкви, названо вершину в Грузії. 11 вересня львівський альпініст Мар’ян Нищук здійснив сходження на вершину, що поруч iз Казбеком, заввишки понад 4300 метрів і дав їй назву. Сходження було важким, адже погода зовсім не сприяла альпіністу. Та з Божою поміччю підкорення вдалося — ще в Україні львівську експедицію з клубу «Екстрем» благословив владика Ігор Возняк.

Нагадаємо, що минулого року ця ж команда альпіністів назвала іменем Степана Бандери ще одну вершину в Грузії. Цього року на підкорену гору встановили пам’ятний хрест. «Ми його спеціально зі Львова везли, — розповідає Мар’ян Нищук, керівник експедиції. — Викував його Олег Боньковський, заслужений художник України. Для нашої зручності (адже, крім 10–кілограмового хреста, несли ще й альпіністське спорядження) він складався з трьох частин. Змонтували ми його вже на вершині». Хрест перед сходженням було освячено в храмі святого Юра.

Львівські альпіністи планують назвати іменами героїв України ще не одну вершину. Проект називається «Герої України на вершинах світу». Хто стане наступним «героєм–вершиною» — наразі не відомо. Слід зазначити, що в Тянь–Шані свого часу українці підкорили шпиль, який назвали «Україна», а на Кавказі є гора Тарас Шевченко.