Коли голи не головне

20.09.2013
Коли голи не головне

Ліонель Мессі святкує хет–трик у ворота «Аякса». (Рейтер.)

Аби не розходилися слова з ділом, Ліонель Мессі, котрий напередодні старту групового раунду ЛЧ пообіцяв поквитатися за минулі образи з чинним володарем Кубка чемпіонів — «Баварією», відзначився у матчі з голландським «Аяксом» хет–триком. Молода команда тренера Франка де Бура (до речі, екс–захисника «Барселони») вирішила пограти з каталонцями на «Камп Ноу» у відкритий футбол. Як результат — розгромна поразка 4:0, і 24–й хет–трик Мессі в складі «Барси», який вивів Лео на друге місце в списку найкращих бомбардирів Ліги чемпіонів. У аргентинця — 59 голів. Більше тільки в Рауля, який завершив виступи в Європі, — 71.

«Для мене не має особливого значення, скільки м’ячів я заб’ю в цьому турнірі. У нашої команди є завдання важливіші — наприклад, спробувати знову виграти Лігу чемпіонів», — зауважив аргентинський геній. Натомість новачок «гранатово–синіх», бразилець Неймар, провівши на полі 72 хвилини, знову не зміг відзначитися голом.

Фіналіст попереднього розіграшу ЛЧ — дортмундська «Боруссія» — позавчора невдало з’їздив у гості до «Наполі». Лідери першості Італії здолали нову команду вчорашнього «гірника» Генріха Мхітаряна завдяки удару головою екс–«реаліста» Гонсало Ігуаїна та розкішному пострілу зі штрафного нової зірки італійського футболу Лоренцо Інсіньє. На той час німці вже опустили руки. Адже спершу за неспортивну поведінку червону картку отримав тренер Юрген Клопп, а невдовзі до роздягальні пішов і воротар Роман Вайденфеллер, який перервав голеву атаку господарів рукою за межами штрафного майданчика. Австралійський голкіпер–дублер Мітчелл Лангерак почувався в «рамці» не надто впевнено.

Анатолію Тимощуку, який у минулому сезоні виграв Суперлігу з «Баварією», в поточному турнірі доведеться змиритися з іншою роллю. Хоча Толик і не брав участі в матчі його «Зеніта» проти мадридського «Атлетико», думається, гіркоту поразки пітерці розділили на всіх.

Невдалим видався єврокубковий «камбек» на чолі «Челсі» для Жозе Моуріньйо. Його «аристократи» сенсаційно поступилися вдома грозі авторитетів «Базелю», котрий, нагадаємо, в позаминулому еліт–раунді ЛЧ не дозволив вийти з групи іншій англійській топ–команді — «Манчестер юнайтед».

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 1–й тур (матчі середи)

Група Е. «Челсі» (Англія) — «Базель» (Швейцарія) — 1:2 (Оскар, 45 — Салах, 71; Штреллер, 81), «Шальке» (Німеччина) — «Стяуа» (Румунія) — 3:0 (Утіда, 67; К.–П. Боатенг, 78; Дракслер, 85).

Група F. «Марсель» (Франція) — «Арсенал» (Англія) — 1:2 (Айю, 90+3 (пен.) — Уолкотт, 64; Ремсі, 84), «Наполі» (Італія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 2:1 (Ігуаїн, 29; Інсіньє, 67 — Суньїга, 87 (у свої ворота); вилучення: Вайденфеллер, 45 («Б»)).

Група G. «Атлетико» (Іспанія) — «Зеніт» (Росія) — 3:1 (Міранда, 40; Туран, 64; Баптістао, 80 — Халк, 58), «Аустрія» (Австрія) — «Порту» (Португалія) — 0:1 (Л. Гонсалес, 55).

Група H. «Мілан» (Італія) — «Селтік» (Шотландія) — 2:0 (Ісагірре, 82 (у свої ворота); Мунтарі, 86), «Барселона» (Іспанія) — «Аякс» (Голландія) — 4:0 (Мессі, 22, 55, 75; Піке, 69).