Український дім Будди

20.09.2013

У селі Паньківка Слов’яно­серб­ського району місцеві буддисти фактично голодуванням домоглися дозволу на зведення культового пам’ятника. Довгий час інспекція Державного архітектурно­будівельного контролю області не давала дозволу. Досягти свого вірянам вдалося після звернення до вищих сил: три дні вони молились і голодували.

«Труднощі були пов’язані з паперовою тяганиною, — пояснив «УМ» Сергій Жданкін, настоятель місцевого храму. — Взагалі ми просуваємо цей проект протягом десяти років і неодноразово стикалися з бюрократією. Втім я радий, що все нарешті завершилося, ми зібрали всі потрібні документи і можемо приступати до будівництва».

Місце під Пагоду Миру освятили ще 30 березня цього року. Для цього до України приїздив Дзюнсей Терасава — японський буддист, сенсей ордена Ніппондзан Меходзі, до якого належить паньківська релігійна громада.

Ступа — символ буддійського Всесвіту і просвітленого розуму. Так у давній Індії називали могильні кургани. Зараз — це високі монументи зі шпилями, у яких спочивають реліквії: рештки одягу чи мощей святих, священні тексти, предмети, якими вони користувались. У Паньківській ступі перебуватиме частинка праху Будди, так звана «шаріра», яку Україні у 2001 році подарували ченці Непалу.

Традиційна cтупа складається з п’яти елементів: підмурок, сходи, баня, шпиль і верхівка. Вони, відповідно, символізують: Землю, Воду, Вогонь, Повітря і Простір, або помутніння розуму, початок шляху до просвітлення, стан бодгісаттви (просвітленої істоти, що прагне досягнути стану Будди заради спасіння всіх живих) і, нарешті, стан Будди.

За словами настоятеля, паньківська cтупа буде класичною, на зразок непальських, але зі скіфськими елементами. Вона нагадуватиме курган, оскільки скіфи були прабатьками племен, з яких вийшов Будда.

Будівля планується грандіозна: фундамент висотою 30 м і шириною 50 м. Навколо облаштують парк iз квітниками та водоспадами. На будівництво пожертвувано 2 млн. доларів.

«Гроші нам допомагали збирати прихожани, буддисти з України, проте жертвували не лише віряни. Люди відгукуються охоче, звісно, хотілося б, щоб допомагали активніше», — зазначив пан Жданкін. Закінчити будівництво планують у 1016 році.

Громада сподівається, що Ступа зі священними останками Будди в майбутньому стане місцем паломництва і до неї приїжджатимуть буддисти з усієї Східної Європи.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>