«Тушки», ціп–ціп!

19.09.2013
«Тушки», ціп–ціп!

Лiдер комунiстiв Петро Симоненко, проти якого можуть спрацювати змiни регламенту, вчора на робочому мiсцi з цiкавiстю розглядав три придбанi DVD–диски «Бiтловський Лiверпуль». (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Учора Партія регіонів зареєструвала у Верховній Раді законопроект, який має на меті переформатувати парламент через спрощення правил створення депутатських груп із правами фракцій. Мінімальну кількість депутатів для такого утворення планують знизити із 32 до 15. Як припускають експерти, йдеться про посилення контролю провладної партії над більшістю, а також створення додаткових пересторог у разі ймовірних розбіжностей із партнерами ПР по більшості — фракцією комуністів. Автором відповідного законопроекту є голова Регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко. Є дані, що політичне рішення знизити бар’єр для фракцій–груп було прийнято 4 вересня, під час закритої зустрічі Віктора Януковича із депутатами «Регіонів».

Рибаков і Литвин знову на арені

У разі прийняття цього законопроекту в парламенті припускають появу двох нових груп із числа нині позафракційних мажоритарників та «неприкаяних» опозиційних «тушок», які співпрацюватимуть із ПР. Одну з таких груп може очолити Ігор Рибаков. У парламенті минулого скликання він був головою фракції «Реформи заради майбутнього» і — зусиллями «партизана» з БЮТ Романа Забзалюка — зажив недоброї слави як умілець гуртувати «тушок» за великі гроші.

Вірогідним лідером іншої групи називають лобіста так званої «волинської групи», співзасновника групи «Континіум» Ігора Єремєєва — нині заступника голови Комітету ВР з питань податкової та митної політики. Ідеологом цієї фракції–групи вочевидь може стати Володимир Литвин, якого раніше називали політичним прикриттям «Континіуму». Єремєєв свого часу був його першим заступником у Народній партії.

Опозиція — проти

В опозиції спробу «регіоналів» міняти правила гри під час самої гри розцінюють негативно. «Це виглядає як шулерство. Партія регіонів хоче створити кілька підручних собі фракцій із числа тих нібито «незалежних» депутатів, які матимуть окреме представництво, але яких «регіонали» будуть безперечно контролювати, — сказав у коментарі «УМ» депутат «Свободи» Ігор Мірошниченко. — З самого початку було заявлено, що фракції у ВР формують лише політичні сили, які увійшли до парламенту за партійними списками і мають мажоритарних депутатів. Є сформований парламент, фракції, і є норма для утворення нових депутатських груп, затверджена перед обранням цього парламенту. Вона має бути отримана до закінчення цієї каденції».

Правила формування депутатських фракцій і груп регулюються Законом «Про регламент Верховної Ради». Згідно з ним, число депутатів у групі, яка прирівнюється до фракції, не може бути меншим, ніж у найменш чисельній фракції парламенту. У Раді VII скликання найменша фракція — у комуністів, до неї входять 32 депутати.

«Комуністичну фракцію було створено незаконно, тому що в них немає жодного мажоритарного депутата, є одна Оксана Калєтнік, яка не балотувалася від Компартії, а йшла як самовисуванець. Але ми це, на жаль, проковтнули, — зауважив Мірошниченко. — Нових змін для роботи парламенту ми схвалювати не будемо. І не факт, що більшість збере для цього достатню кількість голосів. Це можуть не підтримати і комуністи, — вони навряд чи сприятимуть появі дрібніших фракцій. Крім того, дроблення парламенту передбачає затягування процедури розгляду законів, тому що кожна фракція має право на репліки, виступи тощо».

«Ми проти збирання в групи позафракційних і тих депутатів, які покинули фракції політичних сил, з якими пройшли до парламенту», — заявив лідер «УДАРу» Віталій Кличко.

«Для Партії регіонів дешевше утримувати групу «тушок», ніж утримувати Комуністичну партію, — сказав, у свою чергу, керівник «Батьківщини» Арсеній Яценюк. — Це стандартна парламентська «возня», коли партія влади намагається докупити депутатів для того, щоб формувати більшість. Фракція «тушок» не вийшла — зараз будуть робити групу «тушок». Зрозуміло, як вона формується: чим більше грошей — тим більше бажання в зрадників–депутатів перейти до цієї групи».

Депутат від КПУ Спиридон Кілінкаров підтвердив, що комуністи не будуть підтримувати цей законопроект, і припустив, що нові «військовополонені» передбачаються саме з таборів «УДАРу» і «Батьківщини».

ОЦІНКА ПОЛІТОЛОГА

Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій:

— Звичайно, такі речі потрібно було робити на самому початку, в момент, коли Верховна Рада тільки зібралася, — мажоритарникам потрібно було надати можливість сформувати регіональні групи для відстоювання своїх інтересів, щоб їх не заганяли у партії. Зараз така ідея, безумовно, засмучує, тому що її мета — розхитати опозицію буферними депутатськими групами, щоб люди, які до них увійшли, відчували себе «тушками». В цьому сенсі це виглядає більше технологічно, а не для того, щоб були враховані інтереси депутатів, які обиралися по мажоритарних округах.

У будь–якому випадку, якщо цей закон буде проголосовано, цікаво буде подивитися, яким чином формуватимуться ці фракції і чи підуть ті мажоритарники, які були «заохочені» до вступу до Партії регіонів, у ці нові фракції за інтересами, а не в силу тих причин, які змусили їх вступити у фракцію ПР».

 

ГОЛОСУВАННЯ

Учора Верховна Рада не підтримала введення мораторію на закриття сільських шкіл до кінця 2015 року. Відповідний законопроект, внесений позафракційним Олесем Донієм, підтримали лише 186 депутатів із зареєстрованих у залі 354.

«За» голосували опозиціонери та фракція КПУ. Партія регіонів виступила «проти».

Також лідери фракцій на нараді у Голови ВР обговорили голосування за євроінтеграційні законопроекти в четвер. За словами Арсенія Яценюка, зачіпалися, зокрема, питання про єдиний митний тариф та щодо прийняття законопроекту, який стосується Рахункової палати. Опозиційні фракції наголосили на потребі політичного представництва в РП людей від кожної парламентської фракції.