Юля, Кокс, Кваснєвський і Янукович

19.09.2013

У «Батьківщині» відмовляються вірити кулуарним чуткам про те, що провідні політики держав Євросоюзу погоджуються на підписання Угоди про асоціацію України з ЄС навіть у тому разі, якщо Юлія Тимошенко залишиться у статусі ув’язненої.

«Категорично ні: неодноразово робилися заяви», — заявив в інтерв’ю «Німецькій хвилі» куратор міжнародних питань у команді Тимошенко Григорій Немиря, маючи на увазі попередні слова європейських політиків про неприпустимість підписання угоди, поки в Україні залишаються політичні в’язні. «Основні критерії висловлені. І якщо не буде виконання по одному критерію, то угоди не буде підписано... Провідні країни (ЄС) наполягають на звільненні Тимошенко», — переконаний колишній віце–прем’єр–міністр в уряді ЮВТ.

Тож, з огляду на наближення саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, у «Батьківщині» сподіваються на вирішення питання ув’язненої лідерки, принаймні щодо її лікування за кордоном, уже найближчим часом.

За словами Немирі, міністр закордонних справ ФРН підтвердив, що у лікарні «Шаріте» готові прийняти Юлію Володимирівну, але про дати лікування в Німеччині не йдеться. «Юлія Тимошенко не веде переговори з керівництвом України щодо цих питань. Усе, що відбувається, — це в рамках місії Кокса—Кваснєвського. Вони є головними переговірниками і мають мандат», — зауважив опозиціонер. Зазначивши, що вже цього тижня спостерігачі від Європарламенту, його колишній голова Пет Кокс та екс–президент Польщі Александр Кваснєвський, вкотре приїдуть в Україну, щоб узяти участь у Ялтинській європейській конференції. «Ми дуже сподіваємося, що в рамках цієї місії буде досягнуто прогресу — так, як він формулюється в умовах Євросоюзу, що передбачає звільнення і політичну реабілітацію Юлії Тимошенко», — висловив надію «БЮТівець».

Також Немиря нагадав, що в юридичній площині звільнення екс–Прем’єрки залежить передусім від політичної волі Віктора Януковича: «Верховна Рада і ми як опозиція запропонували політико–правовий механізм, підготувавши законопроект 2023 про декриміналізацію статті 364 та 365 Кримінального кодексу. Але, на жаль, станом на сьогодні ми не бачимо цього законопроекту в порядку денному Верховної Ради».

Нагадаємо, питання декриміналізації було поставлено на розгляд парламенту двічі, й жодного разу не набрало потрібної кількості голосів. Після чого Голова ВР Володимир Рибак також зауважив, що тепер усе залежить передусім від Президента.