Народження нової зірки чи катюзі по заслузі?

17.09.2013
АПозбавлення Ігоря Маркова статусу народного депутата Вищим адмінсудом України спричинило скандал не лише в середовищі «регіоналів». «Абсолютно вся фракція Партії регіонів у парламенті тримається винятково на страху. Когось лякають позбавленням мандата, когось — позбавленням бізнесу, до когось знаходять інші підходи. І за рідкісним винятком всі поки що мовчать», — заявив Марков, який поплатився за те, що не пiдтримує євроiнтеграцiйний вектор «Регiонiв». За його словами, «це шлях, який, безсумнівно, призведе до краху цього режиму». Також вiн звинуватив ПР у зрадi виборцiв сходу й пiвдня України i розповiв, що за слухнянi голосування у фракцiї доплачують по 5 тис. доларiв на мiсяць.
Марков подякував фракціям «УДАР» та «Батьківщини», які висловилися проти таких методів влади у впливі на нелояльних нардепів, та заявив, що мандат складати не збирається, хоч би його й мали намір запроторити за ґрати.

Юля Маркова підтримала

Екс­Прем’єр Юлія Тимошенко пішла значно далі й написала з лікарні «Укрзалізниці» відкритого листа до Президента Януковича, в якому зазначила: «Учора (в четвер) в Україні був «День політичного бабака». Увесь політикум України в останні тижні чекав цього дня, щоб зрозуміти: витягне Віктор Федорович свого непокірного депутата Ігоря Маркова з Верховної Ради чи ні... Віктор Федорович Ігоря Маркова із парламенту витягнув... Грубо та вкрай антиконституційно. Тепер є можливість зробити цілий ряд прогнозів. Усі так звані європейські закони, які зараз із таким напруженням приймаються, на жаль, нічого не змінять у житті українців та будуть носити винятково фасадний характер. Нічого в Україні відносно європейських цінностей не зміниться і після підписання Угоди про асоціацію, бо Віктор Федорович буде продовжувати будувати первіснообщинний лад, не зважаючи на угоду. Якщо ми хочемо приживити в Україні європейські цінності, а не просто підписати ритуальні документи, в 2015 році треба міняти первісного вождя... Членам команди Партії регіонів 12 вересня прищепили смертельний вірус страху. Тепер усі вони будуть боятися свого лідера більше, ніж опозицію, і, як наслідок, не будуть з повною віддачею працювати на перемогу Януковича в 2015 році ні на Сході, ні на Заході. З цього моменту кожен із них почне таємно шукати собі місце в інших політичних групах».

На думку Тимошенко, «Марков зробить життя Партії регіонів чесним, прозорим та зрозумілим для суспільства», саме цей одеський політик­русофіл — «початок кінця партії Януковича», і взагалі «на сході та півдні України народився новий молодий, енергійний, харизматичний, ідеологічний лідер проросійськи налаштованих громадян України, який гарантовано буде балотуватися в президенти, а це вже початок кінця самого Януковича».

«Бандит має сидіти в тюрмі, а не в парламенті»

«Ми з прикрістю прочитали заяву Юлії Тимошенко на захист цього відвертого агента Кремля, бандита і кримінального авторитета Ігоря Маркова, — сказав учора в розмові з «УМ» народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк. — Слова, ніби «це новий перспективний лідер Сходу», можливо, означають, що Тимошенко підставили, давши підписати документ, який вона не читала. Згадайте, як ми боролися за особисте голосування в парламенті. Ігор Марков ногами бив соратника Тимошенко Олега Медуницю, неодноразово мав сутички з іншими нашими побратимами. Марков — це бандит і українофоб, який випадково опинився у Верховній Раді і який не має нічого спільного з боротьбою за збереження українського парламентаризму. Ми ніколи не підтримували дії Банкової стосовно позбавлення мандату народних депутатів, але Маркова ми не підтримуватимемо. Бандит має сидіти в тюрмі».

Нагадаємо, ВАСУ відібрав у Маркова мандат, зваживши на докази правоохоронців щодо фальсифікації понад 6 тисяч бюлетенів на виборах у жовтні 2012­го. «На 133­му окрузі в Одесі було найбільше порушень, порівняно з усією Україною. Лише ми зафіксували 27 скарг. Говорили і про недобросовісну конкуренцію, і про підкуп, і про фальсифікації. Всі повідомлення, що надійшли разом із фото і відео, були перевірені й підтверджені», — зазначила в коментарі «УМ» Наталія Зубар, голова інформаційного центру «Майдан­моніторинг», який під час виборів­2012 складав інтерактивну карту порушень виборчого закону по всій Україні

«З приводу Маркова серйозні запитання ставили ще в період виборчої кампанії. Ще тоді казали, що за нього багато «хімічили». Однак тоді влада це пропустила, і рік він відсидів у парламенті, коментує для «УМ» політолог Олександр Палій. — Звичайно, цілі, які переслідує Банкова, стосуються не лише боротьби за прозорість виборчої кампанії. Влада хоче «вишикувати» депутатів, показати, що Президент тримає руку на пульсі й ніяких інших центрів впливу, крім Януковича, немає. В Одесі, місті, де більшість населення становлять українці, за іноземні гроші було створено неприродне для незалежної держави кислотне антиукраїнське середовище. Тому я вважаю, що рішення щодо Маркова — об’єктивне. Якщо ж за Марковим «полетить» ще низка депутатів, українській опозиції доведеться дуже постаратися, щоб довести, чим вона відрізняється від влади».

При цьому політолог зауважує: «Як не дивно, джерелом справедливості для себе цей поборник Митного союзу вважає Європу, а не Сибір, і демонструє це позовом до Європейського суду з прав людини».

У свою чергу, радикал­КУНівець Микола Коханівський, який сам немало посидів у буцегарнях, написав у «Фейсбуці»: «Юля маразмує. Перше пояснення — це «важкі умови утримання», моральний тиск і таке інше, жінка не витримує і поводиться неадекватно. Гірше, якщо йдеться про те, що зазвичай в ув’язненні у людини проявляються справжні її якості, тобто Юля стає справжньою, і плювати їй на ідею, на Україну, на народ, головна її ідея — вона сама. Щоб опинитися на волі і «за кермом», вона й сатану похвалить... Зверніть увагу, як на тлі цих зрадливих пасажів від Юлі вигідно відрізняється решта політичних в’язнів, які також уже по два роки сидять, але від ідеї й переконань не відступилися».