І сниться Ірпінь у Каліфорнії

17.09.2013
І сниться Ірпінь у Каліфорнії

Петро Мельник нині тішиться у каліфорнійському місті Сан–Маркос.

Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник, обвинувачуваний у корупції, нині перебуває у місті Сан–Маркос у штаті Каліфорнія (США). Про це повідомили у Генпрокуратурі у відповідь на депутатський запит «УДАРівця» Геннадія Москаля. Нардеп одразу опублікував фотокопію відповіді ГПУ на своєму сайті.

«До Генеральної прокуратури України 9 вересня 2013 року з Національного бюро Інтерполу надійшла інформація про встановлення місцезнаходження на території США (м. Сан–Маркос, Каліфорнія) Мельника П. В., — йдеться у відповіді. — До США направлено запит про надання правової допомоги у кримінальному провадженні, відкритому стосовно екс–ректора податкової академії».

Нагадаємо, що Україна і США досі не мають угоди про екстрадицію, тож не дивно, що й раніше чимало ВІП–втікачів від українського правосуддя обирали саме цю «країну великих можливостей» (наприклад, Петро Лазаренко, Євген Щербань тощо). Але у випадку з Петром Володимировичем усе значно складніше: скандально відомий екс–ректор усе прорахував на три кроки вперед. Адже, як додає від себе депутат Москаль, посилаючись на власні дані, Петро Мельник виїхав до США як громадянин не України, а однієї з прибалтійських країн, маючи на руках паспорт цієї країни! Тому, вважає нардеп, писати про правову допомогу в екстрадиції сьогодні може тільки та прибалтійська країна, громадянином якої Мельник в’їхав у США.

«Про повернення Мельника в Україну не може бути й мови, тому він втрачений для українського правосуддя назавжди. Історія з Мельником увійде в підручники з криміналістики та оперативно–розшукової діяльності як приклад повного провалу МВС!» — коментує втечу «регіонала» колишній заступник міністра внутрішніх справ, нардеп Геннадій Москаль.

У прес–службі Генпрокуратури пояснюють, що зараз слідчі перевіряють, за якими документами Мельник перебуває на території США і в якому офіційному правовому статусі. Яким чином вітчизняні правоохоронці планують повернути його в Україну, на Різницькій не коментують. Ще на минулому тижні в ГПУ заявляли, що, «незважаючи на відсутність договору про екстрадицію, наступним кроком стане клопотання про видачу Мельника Україні на умовах взаємності». Утім після інформації про наявність у Мельника прибалтійського паспорта Генпрокуратурі доведеться корегувати свої дії.

Нагадаємо, що Мельника затримали «на гарячому» в робочому кабінеті 27 липня, одразу після того, як батьки абітурієнтів передали йому хабарі у розмірі 40 тис. і 80 тис. грн. за вступ їхніх дітей до університету. Суд обрав ректору запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня включно. Вже 7 серпня на Мельника надягли електронний браслет для відстеження місця його перебування. Але за два дні — 9 серпня — стало відомо, що Мельник утік з–під домашнього арешту з будинку сестри в Ірпені, знявши електронний браслет. Нині його оголошено у міжнародний розшук.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Минулої п’ятниці міська рада Ірпеня, що на Київщині, відмовилася позбавити Петра Мельника звання почесного громадянина міста. Незважаючи на те, що місцевий депутат від ВО «Свобода» Богдан Мельничук вніс пропозицію включити до порядку денного питання про позбавлення Мельника звання почесного громадянина міста Ірпінь, його колеги по міськраді не підтримали дану пропозицію. Так, за позбавлення Мельника цього статусу проголосував лише Мельничук, ще двоє депутатів утрималося.

«Усі ми ходимо під Богом, і ніхто не застрахований ні від чого. Коли буде суд, тоді будемо розглядати це питання», — заявив міський голова Володимир Скаржинський. І це при тому, що 29 серпня депутати міської ради Вишневого (Київська область) позбавили Мельника звання почесного громадянина Вишневого, яке він також отримав лише рік тому.

Водночас на сесії також було затверджено нового голову земельної комісії, оскільки сестра Мельника Олена, яка з початку депутатської каденції була головою земельної комісії, за власним бажанням склала свої повноваження.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>