Олімпійське єднання — під акомпанемент Баха

12.09.2013
Олімпійське єднання — під акомпанемент Баха

Новообраний президент МОК Томас Бах на конгресі в Буенос–Айресі. (Рейтер.)

Дев’ятим президентом МОК, який змінив на цій посаді бельгійського лікаря Жака Рогге, заслужено став німець Томас Бах — знаний функціонер міжнародного олімпійського руху, чемпіон Олімпіади–1976, чемпіон світу–1977 у фехтуванні на рапірах (у командних змаганнях). Уперше в історії МОК очолив олімпійський чемпіон.

В Україні до останнього, аж до моменту оголошення офіційних результатів волевиявлення делегатів 125–ї сесії Міжнародного олімпійського комітету в Буенос–Айресі, сподівалися побачити на високій посаді президента нашого НОК Сергія Бубку — уславленого стрибуна з жердиною, теж володаря «золота» Олімпіади. На думку багатьох вітчизняних експертів, Сергій Назарович був одним із головних претендентів на пост головного «олімпійця» планети. Однак, як засвідчили підсумки голосування, яке проходило у два тури, насправді реальних шансів перемогти Баха в Бубки не було.

У другому колі виборів, участь у якому брали п’ятеро кандидатів (шостим зайвим, що вибув із перегонів після першого раунду, виявився очільник Міжнародної асоціації любительського боксу Чін Куо Ву з Тайваню), український претендент набрав найменшу кількість голосів — лише чотири. «Я розчарований, що мене не обрали президентом МОК, але моє прагнення пропагувати олімпійські цінності залишається непохитним. Я пишаюся своєю кампанією і тим, що мав честь представити свої ідеї членам МОК», — сказав 49–річний Бубка. Він, до слова, був наймолодшим із претендентів. Членом МОК славетний легкоатлет став у 1999 році, членом виконкому МОК — у 2000–му, НОК України очолив 2005 року.

За Баха ж у другому турі проголосували 49 членів МОК. Згідно з оприлюдненими даними голосування, його основним опонентом був пуерторіканець Ричард Керіон, який останні 11 років очолював комісію МОК із телевізійних та інтернет–прав і на заключному етапі відбору отримав підтримку 29 делегатів. Третім за кількістю набраних голосів (6) став Нг Сер Міанг із Сінгапуру, четвертим — швейцарець Деніс Освальд (5). Що цікаво, перший тур виборів Сергій Бубка завершив із третім результатом, назбиравши 8 голосів.

Хай там як, але, відкинувши патріотичні амбіції, маємо визнати, що 59–річний Томас Бах — юрист за освітою і президент Олімпійської спортивної конфедерації Німеччини — впродовж усього президентства Жака Рогге був його правою рукою й цілком закономірно підхопив естафету від свого шефа.

«Я керуватиму МОК згідно зі своїм девізом «Єдність у різноманітті». Я хочу бути президентом для всіх вас. Це значить, що я зроблю все, щоб урівноважити інтереси всіх учасників Олімпійського руху», — сказав у своєму першому слові новообраний президент МОК. Цей пост він обійматиме вісім років із правом переобрання на чотирирічний термін. Саме стільки — 12 років — Міжнародним олімпійським комітетом керував Жак Рогге.