І про економіку...

10.09.2013

Саміт «Великої двадцятки» у Санкт–Петербурзі, який відбувся минулого тижня, завершився підписанням спільної декларації, присвяченої переважно питанням макроекономіки. Проте, як і очікувалося, найбільше уваги лідери 19 світових держав–лідерів та Євросоюзу присвятили не фінансам чи світовій кризі, а ситуації в Сирії. Про неї говорили на всіх зустрічах, під час неформальних сніданків та ділових обідів, у кулуарах і за столом — всюди.

Попри крижане охолодження відносин між президентами Росії та США Володимиром Путіним і Бараком Обамою, через яке учасників саміту навіть розсадили за англійською абеткою, зустріч між цими двома таки відбулася. І не лише під час протокольного фотографування, як зауважили журналісти. «Ми з президентом США сидячи розмовляли. Розмова тривала хвилин 20–30, і це була дуже змістовна, конструктивна, доброзичлива бесіда. Принаймні в доброзичливій обстановці», — повідомив на прес–конференції по завершенні саміту Володимир Путін. За його словами, «кожен залишився при своєму», але «діалог є — ми чуємо один одного, розуміємо аргументи. Ми з ними не згодні, але чуємо».

За підсумками саміту 11 представників «Великої двадцятки» висловилися за втручання міжнародного військового контингенту в події у Сирії.

Що ж до економічної складової, яка, власне, й мала б бути основною, адже свого часу «Велика двадцятка» почала збиратися на саміти саме з метою побороти світову фінансову кризу, то нинішній саміт назвали «соціально орієнтованим». Переважну частину підсумкової декларації, яка загалом займає 35 сторінок друкованого тексту, присвячено боротьбі з безробіттям.

Також лідери G–20 домовилися про підтримку плану Організації економічного співробітництва і розвитку. Головна його мета — ліквідувати «щілини», які дозволяють багатьом компаніям ухилитися від сплати податків завдяки виведенню капіталів в офшорні зони, і змусити їх поповнювати бюджети власних держав.

Наступний саміт «Великої двадцятки» відбудеться у листопаді 2014 року в австралійському Брісбені. Саме Австралії Росія наприкінці грудня передасть головування в G–20.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>