Помилка ціною життя

06.09.2013

Минулого року 10 квітня тридцятирічна мешканка Борислава, що мала от–от народити, прибула у стрийський пологовий будинок. Її госпіталізували у відділення патології. За словами прокурора відділу управління нагляду прокуратури області Михайла Дідовського, жінка вже лежала в пологовому будинку Борислава. Проте вона хотіла, аби лікарі стимулювали пологи, щоб швидше народити, а вони відмовилися це робити. Тож вагітна, домовившись iз лікарем, поїхала народжувати до Стрия.

«Пологи почалися вже наступного дня, — розповідає Михайло Дідовський. — 11 квітня народилася доношена дівчинка. Проте немовля померло 17 квітня. Під час судово–медичної експертизи було встановлено, що лікар не провів необхідні аналізи, що зрештою призвело до ди­стресу плоду (гіпоксія)».

За висновками експертизи, смерті дитини можна було уникнути, отже, недогляд лікаря таки був. Відтак породілля, яка втратила дитину, написала заяву в міліцію. Прокуратура області вже зверталась до суду у Львові з вимогою відсторонити лікаря від займаної посади, проте суд (за твердженням прокуратури) безпідставно відмовив. Прокуратура подала апеляцію і знову програла. Акушер–гінеколог і досі працює в пологовому будинку. Днями, за словами Михайла Дідовського, прокуратура області вкотре скерувала справу для розгляду по суті в Стрийський суд. До слова, санкція кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 140 КК України, у вчиненні якого обвинувачують вищезгаданого лікаря, передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.