Голосувати — не «під олів’є»

06.09.2013

Верховна Рада призначила вибори у п’яти так званих «проблемних» округах на 15 грудня. За таке рішення проголосував 371 депутат.

Як заявив голова профільного комітету Давид Жванія, підтримано компромісний законопроект. Законом визначається, що процес із повторних виборів в округах №94, №132, №194, №197 і №223 розпочинається за 60 днів до дня голосування «у разі, якщо цей закон набере чинності за 62 або більше днів до дня голосування». Висування кандидатів у народні депутати України розпочинається з першого дня виборчого процесу.

Як відомо, опозиція наполягала на проведенні виборів саме 15 грудня, тоді як Партія регіонів пропонувала провести вибори пізніше — «під олів’є», тобто перед самим Новим роком, коли активність виборців нижча.

«Ми наголошували на тому, що вибори мали відбутися ще до Вільнюського саміту (Україна—ЄС), але провладна більшість категорично відмовилась розглядати будь–які механізми забезпечення проведення цих виборів до 15 листопада. Тому ми сказали, що необхідно вибирати найближчу дату з моменту сьогоднішнього дня, — пояснив депутат від «УДАРу» Віталій Ковальчук. — Дискусія була тривала і дуже нелегка, але ми переконали».

Крім згаданих п’яти округів, у яких ЦВК не встановила результати після виборів 31 жовтня, є ще два вільні округи — ті, чиї мажоритарники (Олександр Домбровський і Павло Балога) позбавлені мандатів за рішеннями судів. Старший брат Павла Віктор Балога вчора сказав: «Я думаю, що Президент сам закрутив це, і було б добре, щоб він це розкрутив правовим шляхом. Щоб з нас не сміялися у світі, бо це «беспрєдєл» з боку Президента.