«Хрестик я відікрала...»

06.09.2013

Певно, це безпрецедентний випадок у нашій юриспруденції: народний депутат судиться з прес–секретарем іншої партії через запис того у... «Фейсбуці». Ідеться про позивання «регіоналки» Інни Богословської до речника київської організації «Свободи» Олександра Аронця з вимогами не лише вибачитися, а й компенсувати 250 тис. грн. моральних збитків.

Ця історія сягає гарячого 6 червня цього року, коли у Верховній Раді відбулася бійка між «свободівцями» та «регіоналами». Причиною сутички був неприхід Президента Януковича на представлення свого щорічного послання до ВР. Під час тих перипетій Богословська опинилася в епіцентрі штовханини. Після бійки з’ясувалося, що в нардепа від «Свободи» Олега Гелевея зник хрестик, який, за словами «свободівця», поцупила саме Інна Германівна. Ввечері після інциденту Аронець написав у соціальних мережах Facebook і Twitter: «Відьма вкрала хрестик у націоналіста. Під час сутички, що відбувалася біля трибуни ВР, Богословська зірвала хрестик у народного депутата Олега Гелевея! Прівичкі вора удівітєльна сільни. А ми думаємо, звідки береться шансон! От із життя такої мадам «кастрюлькіной», адже ми пам’ятаємо, як вона починала свою кар’єру з крадіжок каструль на зйомній хаті в Кончі–Заспі», — прес–секретар столичної ВОС згадав ще й катавасію із нібито неповерненням Богословською посуду власникові орендованого нею житла.

Спершу реакції від Інни Германівни не було, проте 20 серпня вона подала позов до суду із вимогами вибачень та компенсації моральної шкоди. Як повідомили «УМ» у прес–службі «регіоналки», це «обумовлено бажанням змусити політиків і їхніх «ньюсмейкерів» відповідати за свої слова, особливо якщо вони публічно звинувачують інших осіб, у діях, які ті не скоювали. Якщо такі випадки залишати безкарними, українська політика все більше буде нагадувати базар у гіршому сенсі цього слова».

У свою чергу, Олександр Аронець прокоментував для «УМ» цю колізію так: «Я взагалі вважаю, що соціальні мережі — це мій власний простір, і якщо влада ще й контролюватиме все те, що люди пишуть у «Фейсбуці», то про яку взагалі свободу слова можна тоді говорити?». Також він розповів, що відразу після інциденту Гелевей викликав міліцію, вони обшукали всю Верховну Раду, але хрестика не знайшли. Натомість наступного дня комуніст Олександр Зубчевський приніс хрестика і заявив, що знайшов його. «Зрозуміло, що Інні Германівні потрібно було якось виходити з цієї ситуації, от вона й вирішила передати хрестик. Я зовсім не шкодую, про те, що сказав, і по сьогодні вважаю, що вона його вкрала», — каже Аронець.

Печерський суд уже збирався для першого розгляду справи і переніс продовження на 10 вересня через клопотання адвоката Аронця Івана П’ятака. «Вони будуть усіляко затягувати судовий процес і шукати будь–який привід для чергової PR–акції, а згодом заявлять, що наш суд необ’єктивний», — каже Богословська.

Щодо судді, який розглядає цю справу, то це саме той Сергій Вовк, який засудив Юрія Луценка і проти якого в 2009 році прокуратура Києва порушувала кримінальну справу за винесення завідомо неправосудних рішень у цивільних справах. Олесандр Аронець заявляє, що у випадку фабрикування і цієї справи вони вимагатимуть змінити суддю.