Закордонні видання й вітчизняні премії

06.09.2013
Закордонні видання й вітчизняні премії

С. Бондаренко — перший лауреат премії Корнія Чуковського.

Ігор Павлюк (як і С.Гальченко, експерт «Книжки року») — поет, прозаїк, науковець (докторська дисертація — з соціальних комунікацій) видав у Польщі свою книжку віршів «Чоловіче ворожіння». Це — вибране з його понад десяти поетичних збірок, що вийшли в Україні. До всього, це його п’ята книжка, що виходить за кордоном. Вітаємо!

Ще один експерт «Книжки року» — Станіслав Бондаренко, також поет і прозаїк, нині заступник редактора «Літературної України» — першим дістав уперше запроваджену премію імені Корнія Чуковського. Її заснувала Одеська обласна влада й виділила під реалізацію півмільйона гривень (преміальна складова, до речі, більша, ніж у кабмінівської «дитячої» премії імені Лесі Українки). Нагороду вручено під час традиційного Одеського книжкового ярмарку «Зелена хвиля», де заступник голови облдержадміністрації П.Хлипцов сказав при врученні цікаву річ: «Діти, які читають, будуть керувати тими, хто дивиться телевізор».

Окрім С.Бондаренка, що дістав премію в номінації «Поезія для дітей», переможцями також стали: Тамара Нестеренко (Дніпропетровськ, «Проза для дітей молодшого віку»), Тетяна Корнієнко (Севастополь, «Проза для дітей старшого віку»), Олег Гончаров (Бровари, «Драматургія для дітей та юнацтва»). А ще були премії за ІІ місце (5 тисяч грн.) та ІІІ місце (3 тисячі) та 13 дипломантів, серед яких — іще один експерт «Книжки року» Олександр Гаврош. Серед членів журі нової дитячої літературної премії — також експерт «Книжки року»: Юрій Ковальський, головний редактор журналу «Радуга».