40 багнетів у спину Януковича

05.09.2013
40 багнетів у спину Януковича

Фракція ПР уже не слухається руки Чечетова? (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«У Партії регіонів російська колона зчинила заколот. Лідери заколотників — Шуфрич, Царьов та інші. Всього близько 40 багнетів. Як сказав Томенко, це ті, хто служить не Януковичу і тим більше не Україні, а Путіну та Росії. Зазначене угруповання оголосило, що голосувати за єврозаконопроекти не буде. Крім того подейкують, що Шуфрич безстрашно став на захист Мельника, що втік, звинувативши главу Мінздоху Клименка в репресуванні опального ректора–хабарника. Коротше, у них стало настільки весело, що на них чекає рандеву з Януковичем. Він намагається відновити керованість ПР...» — такий запис залишив учора вранці у своєму «Фейсбуці» нардеп від «УДАРу» Володимир Курінний.

Головною подією вчорашнього дня в парламенті стали справді не голосування щодо «європакета», а розборки у фракції «Регіонів». Вечірній зустрічі депутатів ПР із Президентом Віктором Януковичем передували переговори лідерів фракцій з приводу ухвалення євроінтеграційних законів. Тож уранці всі п’ять фракцій проголосували за припинення роботи в сесійному режимі в середу вже о 12:00. «Ну, звісно, аж на другий день після відпусток!» — обурювався позафракційний Олесь Доній — один із двох нардепів, які голосували проти.

«Фактично ми запустили ту робочу групу, яку вимагали. Ми маємо узгодити ті шість–сім євроінтегаційних законів»,— повідомив Арсеній Яценюк, додавши, що «депутати з Партії регіонів не розбираються в поданих законопроектах, і їм треба все пояснювати». Опозиціонер передбачає, що євроінтеграційні закони будуть проголосовані у четвер, тобто сьогодні.

Але якою буде якість цього голосування? Якщо більшість голосів за проекти, потрібні для асоціації з ЄС, дасть опозиція, Янукович зазнає сильного іміджевого удару. Тому в його інтересах — «вишикувати» неоднорідну найбільшу фракцію, в якій відчувається вага як колишніх «червоних директорів», зав’язаних на співпраці з Росією, так і штатних агентів Кремля.

«На мене тиснути немає сенсу, бо в мене немає бізнесу. А взагалі за сім років роботи фракції до мене претензій не було... З приводу євроінтеграції я висловив свою точку зору, вона солідарна багатьма точкам зору, але про вихід з фракції я не говорив», — сказав притиснутий журналістами в кут Вадим Колесніченко.

Інший представник «заколотників», Нестор Шуфрич, не виключає появи у Верховній Раді об’єднання депутатів, які виступають за співпрацю з Митним союзом. І теж узявся спростовувати свій можливий вихід із фракції — хоча напередодні деякі джерела доносили інформацію про те, що пан Нестор лякав соратників можливим виходом із «антиросійської» ПР через два місяці, коли буде підписуватися угода про асоціацію з ЄС.

Підсумки «чоловічої розмови» у фракції ПР проявляться в сьогоднішніх голосуваннях. «Просимо опозицію забезпечити явку. На нас зараз дивиться весь світ, і ризики нам не потрібні», — про всяк випадок повідомив учора голова Регламентного комітету, «регіонал» Володимир Макеєнко.