«Шаріте» напоготові

05.09.2013
«Шаріте» напоготові

Прихильниці Юлії Володимирівни вимагають її звільнення. А вона звільнятися не поспішає. (Рейтер.)

У берлінській клініці «Шаріте» готують палату для Юлії Тимошенко. Про це позавчора повідомила «Німецька хвиля» з посиланням на джерела у медичних колах столиці ФРН. Ідеться про спеціальний центр клініки в районі Тегель, де лікують у тому числі і відомих пацієнтів.

У коментарі державному агентству «Укрінформ» речник клініки Уве Дольдерер сказав: «Цю інформацію ми не можемо ані підтвердити, ані спростувати, адже нам про це нічого не відомо». За його словами, останньою інформацією, якою володіє «Шаріте» у справі Тимошенко, є повідомлення у німецьких ЗМІ про те, що Президент Віктор Янукович відхилив можливість лікування екс–прем’єра за кордоном, посилаючись на чинне законодавство. І поїздка голови правління «Шаріте» Карла–Макса Айнхойпля чи інших його колег до Харкова, де зараз Тимошенко перебуває в лікарні, теж нібито не планується.

Міністерство закордонних справ не веде переговори про лікування екс–Прем’єра Тимошенко в Німеччині — про це заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара.

Однак у ЗМІ повсюдно з’являється інформація про домовленість щодо перевезення Юлії Тимошенко в Німеччину як факт. Екс–президент Польщі, представник місії ЄС в Україні Александр Кваснєвський в ефірі «Польського радіо» повідомив, що «Тимошенко зможе поїхати на лікування за кордон до кінця вересня». А «Газета виборча» навіть називає точну дату, оформлену на переговорах делегатів Євросоюзу та офіційного Києва, — 15 вересня.

Утім, не все в цьому питанні так однозначно. Очевидно, що для отримання асоціації з ЄС влада в Україні має вирішити «проблему Тимошенко», і компромісом може бути саме виїзд засудженої опозиціонерки на лікування до Німеччини.

Позавчора місія Кваснєвського–Кокса провела переговори з Віктором Януковичем, вчора вони зустрічалися з Юлією Володимирівною в Харкові. Не виключено, щоб за підсумками цієї зустрічі провести ще один раунд переговорів із представниками влади. Адже Леді Ю не готова прокинути Україну на тих умовах, на яких наполягає влада.

За повідомленням сайту газети «Коммєрсант–Україна», радник екс–Прем’єрки, голова Комітету ВР з питань євроінтеграції Григорій Немиря в рамках публічної дискусії з питань «Східного партнерства» в агентстві «Укрінформ» дав зрозуміти, що з Леді Ю мають зняти принаймні якусь частину тягаря кримінального переслідування. Немиря заявив: «Категорично не можна звужувати питання вирішення проблеми Тимошенко до одного кроку — лікування за кордоном. Тому зараз Пет Кокс і Александр Кваснєвський шукають інші шляхи вирішення питання. І ми готові в ­цьому пошуку співпрацювати з усіма, включаючи представників влади».

Уточнювати можливі умови виїзду БЮТівець відмовився, але злі язики отримали привід стверджувати: хоч би як активно пані Юлія підтримувала укладення Угоди про асоціацію з ЄС, зі свого боку вона може висунути такі вимоги вирішення «проблеми Тимошенко», на які Янукович пристати не погодиться. І тоді пункт «звільнити Юлю» у списку завдань Брюсселя залишиться невиконаним.