Зазіхнули на «Ласпі»

05.09.2013
Зазіхнули на «Ласпі»

Десять років контролюючі органи не помічали, що на території дитячого центру «Ласпі» побудовані приватні котеджі. (з сайта crimea.nezabarom.ua.)

Приватні котеджі на території установи «Дитячий санаторно–оздоровчий центр «Лacпі» прокуратура Севастополя виявила у ході звичайної перевірки стану дотримання законодавства у сфері оздоровлення і відпочинку дітей. Як повідомляє прес–служба прокуратури міста, котеджі для власного відпочинку тут тишком–нишком побудував підприємець з іншого регіону. Тож прокуратура одразу заявила позов до забудовника.

Як з’ясувалося, ще у квітні 2003 року тодішній начальник відомого дитячого табору Юрій Негребецький та очільник управління освіти і науки Севастопольської міськдержадміністрації Микола Чербаджі, з одного боку, і ТОВ «Герцог Люк» — з іншого — уклали договір про співпрацю і організацію взаємовідносин. Разом вони зобов’язалися забезпечити повноцінне оздоровлення і створити найкращі умови для відпочинку і дозвілля дітей, повідомляє прокуратура Севастополя. Натомість на території «Ласпі» з’явилися п’ять (!) двоповерхових приватних котеджів і металева огорожа, яка обгородила близько 0,09 га землі навколо цих будинків.

У ході прокурорської перевірки встановлено, що договір, як і подальші дії всіх сторін з його виконання, не був направлений на реальне поліпшення умов відпочинку дітей. Навпаки, згідно з цим документом, фактично відбулася передача земельної ділянки дитячого центру під забудову. І це при тому, що оздоровча установа не мала жодних повноважень на передачу землі. Більше того, перепрофілювання або використання об’єктів освіти і науки не за призначенням заборонене Законом України «Про освіту».

Позов прокурора Севастополя Ігоря Пілата про визнання недійсною угоди десятирічної давнини розглядатиме Господарський суд міста. Прокуратура вимагає демонтувати огорожу і повернути дитячій установі зайняту ділянку. Пан Пілат вніс подання на ім’я голови Севастопольської міськдержадміністрації Володимира Яцуби, в якому вимагає притягнути до відповідальності посадовців, які допустили порушення в дитячих оздоровчих закладах і довгий час не намагалися їх усунути.

Зазначимо, що ДСОЦ «Ласпі» є однією з найбільших і найпопулярніших дитячих оздоровчих установ міста моряків. Центр здатен одночасно прийняти до восьмисот школярів на відпочинок.

А ТИМ ЧАСОМ...

Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про повернення земельної ділянки санаторію імені Горького. Як повідомляє прес–служба прокуратури Одещини, тим самим у повному обсязі задоволено позов прокуратури Київського району Одеси, раніше поданий на користь міської громади. «З чужого незаконного володіння — трьох громадян — вилучено земельну ділянку, яку оцінено більш як у 1,5 млн. грн., яка розташована на території клінічного санаторію ім. Горького і відповідно віднесена до земель оздоровчого призначення», — додають у прокуратурі. У відомстві уточнили, що прокурорський позов задоволено також у частині визнання договору купівлі–продажу недійсним і скасування державного акта на ділянку санаторних земель.

Подібну перемогу «святкує» і прокуратура Макарівського району на Київщині. Адже днями Макарівський райсуд задовольнив 11 позовних заяв прокуратури і визнав недійсними державні акти на право власності на землю 11 громадян, повернувши ділянки природно–заповідного фонду у власність держави. Як повідомляє прес–служба прокуратури Київщини, йдеться про земельні ділянки ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Урочище Мутвицьке». Незважаючи на те, що землі заказника охороняються місцевим лісгоспом, а їх передача у приватну власність є порушенням чинного законодавства, ще у 2004 році Макарівська райдержадміністрація затвердила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею близько 2 га для ведення колективного садівництва на території Забуянської сільської ради садовому товариству «Берізка». Згодом між РДА та садовим товариством було укладено договір оренди земельної ділянки. Після чого вказаний масив землі було передано у власність 16 громадян. Одинадцять позовів прокуратури вже задоволено судом, ще п’ять перебувають на розгляді Феміди.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>