««Гра з Сан-Марино також буде важкою...»

05.09.2013
««Гра з Сан-Марино також буде важкою...»

Надія України — колишній серб Марко Девич. (прес–служби ФФУ.)

Працюючи з різними клубами, а тепер і зі збірною України, Михайло Фоменко, без сумніву, розгадав не один футбольний ребус. Тож налаштувати своїх підопічних на гру з найгіршою збірною Європи — Сан–Марино, яка за останні десять років не здобула жодного очка в офіційних матчах, буде для Михайла Івановича не найскладнішим завданням. Та й, здається, самі футболісти, обпікшись минулої осені на молдаванах, підійдуть до завтрашнього протистояння з «карликами»із максимальною відповідальністю. Ця гра має стати своєрідним розігрівом і заспівом напередодні ключового поєдинку з англійцями, який відбудеться наступного вівторка на столичному НСК «Олімпійський». А аматорів із Сан–Марино «синьо–жовті» приймуть на «Львів–арені». Попри низький статус суперників, квитки серед галичан розійшлися, немов гарячі пиріжки!

Оскільки збірній України у Львові гарантована найпалкіша підтримка вболівальників, грати без вогню в очах хлопці просто не матимуть права. Сказав про це на передматчевій зустрічі з пресою й тренер Фоменко: «Не можна ставитися до суперника, ніби це другорядна гра. З досвіду можна побачити, що сюрпризи бували в багатьох турнірах. До суперника потрібно ставитися так, як годиться, — з повагою. Є турнірні завдання, але перш за все, будь–яка команда грає для глядачів. Прийде близько 40 тисяч уболівальників — уявляєте, якщо наші футболісти гратимуть упівсили? Так суперників не переможеш. Треба ставитися серйозно. Не можна зараз втрачати очки».

«Гра з Сан–Марино буде важкою, попри те, що за суперника виступають не професіонали. Ви, напевно, пам’ятаєте, як ми в такому ж непрофесійному статусі вигравали і Кубок кубків, і Суперкубок», — пригадав своє велике минуле в київському «Динамо» 1970–х років Михайло Фоменко.

Гру у Львові розсудить ірландець Ніл Дойл, у Києві — Педро Проенса з Португалії, якого вважають «фартовим» для українців.

Зрештою, важко уявити, що «синьо–жовті» не зможуть «заштовхати» у ворота Сан–Марино бодай пару м’ячів. Але вимога щодо стовідсоткової віддачі означає, що потрібна якомога більша кількість голів, які згодом можуть знадобитися в додаткових розрахунках у рамках заочної боротьбі з англійцями та чорногорцями за путівку на «мундіаль». Хоча керманич збірної воліє не зазирати в майбутнє: «Навіщо завчасно говорити про Англію, якщо зараз наші голови забиті Сан–Марино?»

Водночас підопічні Фоменка не приховують, що думають насамперед про вівторковий поєдинок. «Не варто лукавити, зрозуміло, що на матчі з Англією зосереджена основна увага. Але для того, щоб спокійно готуватися до того протистояння, потрібно упевнено обіграти Сан–Марино», — сказав перед відкритим тренуванням у Кончі–Заспі новачок збірної, півзахисник «Шахтаря» Дмитро Гречишкін.

Здається, поєдинок з острівними непрофесіоналами — найкраща нагода для наставника перевірити найближчий резерв національної команди. Щоправда, на прес–конференції Михайло Іванович не став ділитися з пресою своїми міркуваннями щодо підбору кадрів на обидва матчі. Він навіть не перелічив травмованих гравців: «Пресу читають не лише наші вболівальники. Який сенс давати інформацію нашим суперникам?»

Натомість точно відомо, що через одноматчеву дискваліфікацію гру з Сан–Марино пропустить герой останніх тижнів «Дніпра» Роман Зозуля — він отримав червону картку в поєдинку з Чорногорією. Проте у розпорядженні Михайла Фоменка є ще двоє «гострих» виконавців — лідери бомбардирської гонки української прем’єр–ліги Марко Девич та Євген Селезньов. «Форму, в якій зараз перебувають наші форварди, вони підтверджують, забиваючи голи за свої клуби. А як це виглядатиме на рівні збірних, дізнаємося зовсім скоро», — сказав тренер.

ТАБЛО

Турнірна таблиця в групі Н відбору на ЧС–2014:

І В Н П М О

1. Чорногорія 7 4 2 1 14–7 14

2. Англія 6 3 3 0 21–3 12

3. Україна 6 3 2 1 10–4 11

4. Польща 6 2 3 1 12–7 9

5. Молдова 7 1 2 4 4–11 5

6. Сан–Марино 6 0 0 6 0–29 0

Матчі, що залишилися:

6 вересня

Англія — Молдова

Польща — Чорногорія

Україна — Сан–Марино

10 вересня

Україна — Англія

Сан–Марино — Польща

11 жовтня

Україна — Польща

Англія — Чорногорія

Молдова — Сан–Марино

15 жовтня

Англія — Польща

Сан–Марино — Україна

Чорногорія — Молдова