Ставка на молодість

04.09.2013
Ставка на молодість

Як вийти з групи — розкаже Майк Фрателло (праворуч). (Рейтер.)

Попри непереконливий виступ на минулому Євробаскеті, де, нагадаємо, чоловіча збірна України під керівництвом Майка Фрателло не подолала груповий етап, американський спеціаліст продовжив роботу біля керма «синьо–жовтих». Відтоді американський фахівець ближче познайомився з особливостями європейського баскетболу, краще вивчив українських виконавців і, обрісши позитивним досвідом, удруге повіз збірну України на чемпіонат континенту, який сьогодні стартує у Словенії.

На відміну від литовського ЧЄ, куди українська команда потрапила лише завдяки позаплановому розширенню складу учасників, шлях на цьогорічний Євробаскет українці торували, що називається, потом і кров’ю, посівши у своїй відбірковій групі високе друге місце слідом за хорватами. Цей факт дозволяє сподіватися на значно кращий підсумковий результат, ніж той, що показали наші хлопці два роки тому.

Порівняно з литовським Євро українська команда відчутно оновилася. Фрателло зробив ставку на молодих виконавців, змінивши при цьому також і обов’язково «американського джокера». Місце натуралізованого Стівена Буртта зайняв інший темношкірий захисник зі США, що володіє хорошим кидком та диспетчерськими якостями, — Юджин «Пух» Джеттер.

Також не буде в збірній її «стовпів» — Сергія Ліщука та Олексія Печерова, яким здійснити «камбек» завадили старі травми. Знову, як і минулого разу, не допоможе «синьо–жовтим» Артур Дроздов — у нього проблеми зі здоров’ям виникли вже під час тренувального «табору». Також не буде Олексія Леня, зірки недавнього драфту НБА. Відтак збірна залишилася без «очевидної зірки», але й без такого виконавця, на думку Фрателло, в його колективі є хлопці з лідерськими якостями — як–то представник НБА В’ячеслав Кравцов, Сергій Гладир або Дмитро Забірченко.

Кращим результатом України на попередніх «євробаскетах» було 13–те місце. Готовність команди до нових баталій можна оцінити вже сьогодні, коли «синьо–жовті» зіграють у Любляні стартовий поєдинок проти збірної Бельгії — більш ніж прийнятного суперника для стартової перемоги. Також у групі А грають команди Великої Британії, Франції, Німеччини й Ізраїлю. До другого групового раунду вийдуть три кращі збірні.

ЗНАЙ НАШИХ

Склад національної збірної України на ЧЄ–2013

Захисники: Липовий, Глібов (обидва — «Донецьк»), Забірченко («Азовмаш»), Мішула («Дніпро»), Гладир (без клубу), Юджин Джетер («Шандунь», Китай); форварди: Тимофеєнко («Дніпро»), Стефанишин («Політехніка–Галичина»), Корнієнко («Донецьк»), Пустозвонов («Азовмаш»); центрові: Зайцев, Натяжко (обидва — «Азовмаш»), Пустовий («Хімік»), Кравцов («Фінікс», НБА).

 

КАЛЕНДАР

4 вересня

Україна — Бельгія

5 вересня

Україна — Ізраїль

6 вересня

Німеччина — Україна

8 вересня

Україна — Франція

9 вересня

В. Британія — Україна