Без допінгу — тяжко?

04.09.2013

Тихо, майже непомітно для широкого загалу, українська важка атлетика знову «вляпалася» в неприємну історію. Виявляється, наша важковаговичка Світлана Чернявська — більше не чемпіонка Європи 2013 року, оскільки нещодавно в її допінг–пробах були виявлені сліди заборонених препаратів. Тож, за словами державного тренера з важкої атлетики Кіма Ткаченка, 29–річній атлетці з Білої Церкви доведеться розпрощатися зі своїм «золотом».

Зауважимо, що проблеми з допінгом мають практично всі країни–лідери важкої атлетики, проте за останні роки Україна стала справжнім «хедлайнером» програми під назвою «боротьба з допінгом». Після дискваліфікованої Ольги Коробки жіночий важкий дивізіон Європи втратив ще одного лідера.

Відтак на чемпіонаті України, що днями відбувся в Луганську й був головним відбором на жовтневу першість світу, тренерський штаб випробовував «третіх» штангістів на позиції «75 кг +». Найсильнішою в цій категорії, набравши в сумі 230 кг, стала ще одна представниця Київщини — Юлія Власенко.

Водночас в інших категоріях перемагали переважно знайомі все обличчя. У вазі до 53 кг переможницею з результатом 212 кг стала чинна чемпіонка Європи Юлія Паратова; бронзова призерка лондонських Ігор Юлія Калина виграла в категорії до 63 кг, а досвідчена Любов Миронюк, назбиравши 233 кг, — у вазі до 69 кг. Також найсильнішими в своїх категоріях стали Яна Дяченко (до 48 кг), Євгенія Єльцова (до 58 кг) та Ганна Козенко (до 75 кг).

Якщо у жіночому турнірі ми мали «сплав досвіду та молодості», то в чоловіків на помості не було практично жодного знаного атлета. Хіба що супертяж Артем Удачин. Але й він виграти ЧУ не зміг, обмежившись другим підсумковим результатом — 432 кг. Тоді як переможець — Олег Прошак — узяв 445 кіло.

Щодо інших новоспечених чемпіонів країни — а це Артур Тютюник (до 56 кг), Сергій Хомченко (до 62 кг), Олександр Кулеша (до 69 кг), Владислав Кияшко (77 кг), Олександр Пелешенко (до 85 кг), Дмитро Чумак (до 94 кг), Роман Зайцев (до 105 кг), то їм ще належить довести свою силу на майбутніх міжнародних стартах.

У командному заліку ЧУ–2013 перше місце посіли представники Луганської області, друга — Волинь, третій — Київ.