Захід легенди

04.09.2013
Захід легенди

Роджер Федерер прощається з Нью–Йорком після поразки. (Рейтер.)

Після того як жоден з українських тенісистів не зміг пройти далі другого кола одиночного турніру «Ю–Ес оупен», хотілося вірити в успіх нашого представника в парному розряді. Однак поступальний рух Сергія Стаховського та його напарника Михайла Южного завершився в ніч на вівторок у третьому раунді, коли україно–російський дует натрапив на сіяних під десятим номером Івана Додіга та Марсело Мело (Хорватія/Бразилія). Перший сет у напруженій боротьбі «відійшов» Сергієві та Михайлу, проте наступні два взяли суперники — 7:6 (9:7), 4:6, 4:6. Тепер Стах повертається до України, де 7 вересня в Харкові проведе майстер–клас для юних тенісистів, який відбудеться в рамках турніру на призи самого ж Стаховського.

Тим часом на кортах Національного тенісного центру США, попри перманентні зливи, наближається пора вирішальних поєдинків. Скажімо, в чоловічих дуетах уже визначилися перші півфіналісти, якими стали фаворити — Боб та Майк Брайани.

Головна наразі втрата в чоловічому «бомонді» — позавчорашня поразка Роджера Федерера (7). Легендарний ветеран–швейцарець, котрий п’ять разів перемагав на цьому турнірі (востаннє, щоправда, в 2008 році), знову засмутив своїх прихильників, поступившись у четвертому колі іспанцеві Томмі Робредо (19) — 6:7, 3:6, 4:6. Склалося враження, що після дощу на очах 32–річного ветерана бринять ще й сльози.

Щодо решти сітки, то до 1/4 фіналу вже пройшли двоє іспанців — Рафаель Надаль (2) у чотирьох сетах переміг німця Філіпа Кольшрайбера (22), а Давід Феррер (4) — серба Янко Тіпсаревича (14). Навряд чи вчора ввечері мав проблеми на етапі 1/8 фіналу лідер рейтингу Новак Джокович із Сербії, що зустрічався з іспанцем Марселем Гранольєрсом, а також чинний переможець «Ю–Ес оупен» британець Енді Маррей (3) — із представником Узбекистану Денисом Істоміним.

У жінок учора вже тривала боротьба за місця в «топ–4», хоча окремим тенісистам, які через дощ відстали від графіка, довелося грати відкладені матчі 1/8 фіналу. Серед таких «відстаючих» була й одна з претенденток на головний трофей — минулорічна фіналістка Вікторія Азаренко. На шляху до чвертьфіналу другу ракетку світу чекала зустріч із сербкою Аною Іванович (13).

У разі проходження сербського бар’єра Азаренко потрапить на чешку Даніелу Гантухову й стане лише третьою представницею чільної десятки WTA у чвертьфіналах — після китаянки На Лі (5) та чинної переможниці турніру Серени Уїльямс (1), яка в четвертому раунді легко переграла співвітчизницю–американку Слоан Стефенс — 6:4, 6:1. На цьому ж етапі німкеня Ангеліка Кербер (8) не витримала натиску Карли Суарес–Наварро з Іспанія (18) — 6:4, 3:6, 6:7. Водночас відзначимо чвертьфінальне італійське дербі Флавія Пенетта — Роберта Вінчі (10).