Не салом єдиним

04.09.2013
Не салом єдиним

Вiднедавна асортимент у точках продажу бiлоруських продуктiв поскромнiшав. (з сайта gdos.ua.)

Чернігівська і Житомирська митниці заборонили ввезення на територію України товарів iз Білорусі, якi пiдлягають ветеринарно–санiтарному контролю i можуть переносити збудникiв африканської чуми свиней. Про це йдеться в повідомленні Державного митного комітету Білорусі, розміщеному на сайті відомства.

«Для інформування громадян, що перетинають білорусько–український кордон, Чернігівська і Житомирська митниці України повідомили митні органи Республіки Білорусь про запровадження заборони на ввезення на територію України товарів, які підлягають ветеринарно–санітарному контролю і можуть переносити збудників африканської чуми свиней», — йдеться в повідомленні.

Зокрема, заборонено ввезення живих свиней та iнших живих тварин; свiжої, охоло­дженої або мороженої свинини, їстiвних субпродуктiв великої рогатої худоби, свиней, овець, кiз, коней, ослiв, мулiв. Також заборонено ввозити м’ясо і їстiвнi м’яснi субпродукти в солоному, копченому або сушеному виглядi, ковбаси, шкури тварин, бiлковi концентрати, кiсткове борошно і ще низку товарiв.

Водночас інформація, яку спершу поширювали у ЗМІ щодо заборони на молочну продукцiю, вершкове масло, сири, яйця і натуральний мед, не підтвердилась. У прес–службі Чернігівської митниці «УМ» вдалося дізнатися, що молочну продукцію українська сторона точно не забороняла ввозити, і вся інформація щодо її заборони не підтвердилась.

А от щодо м’яса, то радник–посланець Білоруського посольства в Україні Ігор Мілідович у коментарі «УМ» заявив, що офіційних повідомлень iз боку української сторони Білоруське посольство ще не отримувало, тому коментувати інформацію зарано, оскільки заяв або ж заборони щодо ввезення продукції з боку України не було. «Потрібно спершу розібратися, хто і що забороняє, оскільки ми не володіємо цією інформацією, тому і прокоментувати цього я не можу»

У прес–службі Міністерства доходів і зборів «УМ» так само відмовились коментувати цю ситуацію: «На даний момент ми ведемо переговори з білоруською стороною щодо цієї ситуації. Проте не можемо пообіцяти, що якісь результати переговорів будуть відомі вже сьогодні–завтра».

І це все дивно виглядає на тлі коментаря Анатолія Осадчого, прес–секретаря ветеринарної служби України. «Ми закрили кордон для білоруського м’яса та продуктів тваринного походження ще 22 червня. І цього року, швидше за все, його не відкриємо, адже випадки захворюваності трапляються до–нині», — повідомив «УМ» чиновник.

ДО РЕЧІ

Африканська чума свиней — це африканська лихоманка, вірусна хвороба свиней, яка проявляється лихоманкою, синюшністю (цианозом) шкіри та обширними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A, згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней — безпечна.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>