НОВИНИ ПЛЮС

20.08.2013

Катастрофа порома на Філіппінах...

У катастрофі порома на Філіппінах загинуло не менше 70 людей, ще близько 130 станом на вчора вважали зниклими безвісти. Загалом на борту судна «Святий Тома Аквінський» перебувало понад 800 осіб, принаймні 629 із них вдалося врятувати. Пором затонув увечері 16 серпня, зіштовхнувшись із вантажним судном біля філіппінського острова Себу. «Вантажник» отримав незначні пошкодження й успішно дійшов до берега. Рятувальну операцію ускладнювали погані погодні умови.

...і теплохода в Росії

Уранці 17 серпня поблизу населеного пункту Нова Станиця біля Омська зіштовхнувся з баржею й отримав пробоїну теплохід «Полісся–8». На борту постраждалого судна перебувало 56 пасажирів і четверо членів екіпажу, щонайменше вісім людей загинуло. Як заявив губернатор Омської області Росії Віктор Назаров, у крові капітана теплохода було виявлено 1 проміле алкоголю.

В Індії поїзд переїхав 37 прочан

Щонайменше 37 людей загинуло в Індії, коли швидкісний поїзд врізався у групу прочан–індуїстів, що переходили колію. Як повідомляє місцеве телебачення, більшість загиблих — жінки і діти, які щойно вийшли з іншого потяга.

Після інциденту обурений натовп напав на машиніста поїзда–вбивці, який загальмував лише через кількасот метрів, взявши його в заручники. Юрба також атакувала приміщення залізничної станції, але її працівники встигли закритися зсередини. Рух на ділянці залізниці, де сталася катастрофа, вчора було припинено.

Мітинг опозиції в Баку

Близько трьох тисяч прихильників Народної ради демократичних сил, провідної опозиційної коаліції Азербайджану, позавчора зібралися на околиці Баку на санкціонований владою мітинг. Вони висловили підтримку Рустаму Ібрагімбекову як своєму кандидату на президентських виборах, що відбудуться 9 жовтня. Ібрагімбеков — відомий кіносценарист. Зокрема, за його сценарієм було знято стрічку Нікіти Михалкова «Стомлені сонцем», котра 1994 року отримала «Оскар» як найкращий іншомовний фільм.

Легальний мітинг, хай і за 10 кілометрів від центру Баку, став подією у політичному житті Азербайджану, оскільки всі попередні зібрання опозиції жорстоко розганяли силовики. Цього разу правоохоронці лише конфіскували транспаранти з критикою уряду та затримали для допитів кількох учасників мітингу.

Президентом ЦАР став очільник державного перевороту

У Центрально–Африканській Республіці колишній ватажок антиурядових повстанців півночі Мішель Джотодія склав присягу як президент. У березні цього року він очолив державний переворот, унаслідок якого було усунуто від влади Франсуа Бозізе, який також сів у крісло президента внаслідок здійсненого ним 2003 року державного перевороту. Джотодія керуватиме країною наступні 18 місяців — до проведення нових виборів, у яких, за його словами, не братиме участі.

ЦАР, багата покладами дорогої уранової руди, є ареною безупинної боротьби за владу відтоді, коли 1960 року отримала незалежність від Франції. На думку експертів, державі загрожує розпад, тому посланець ООН у ЦАР закликав Раду Безпеки ООН підтримати резолюцію про направлення до цієї країни миротворчого контингенту Африканського Союзу.

У Сирії шукають хімічну зброю

Група з 20 інспекторів ООН позавчора прибула до Дамаска, щоб розслідувати факти можливого використання хімічної зброї під час громадянського конфлікту в Сирії. Уряд Башара Асада погодився на це кілька днів тому.

Минулої суботи в Сирії сталися нові сутички між урядовими силами та повстанцями. Повідомляється, що під час нападу на КПП поблизу міста Хомс у суботу повстанці вбили 11 осіб. Тим часом ООН фіксує значне збільшення кількості біженців на північних кордонах Сирії. Усі вони — сирійські курди, налякані подіями в країні. За даними ООН, майже два мільйони сирійців уже залишили країну та оселилися у Лівані, Йорданії, Туреччині. З початку конфлікту в березні 2011 року у Сирії загинули понад 100 тисяч людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>