Підводний Схід

20.08.2013
Підводний Схід

На вулицях столиці Філіппін. (Рейтер.)

Ситуація в Хабаровському краї Росії, який уже три тижні потерпає від паводку, стає дедалі критичнішою. Станом на вчора під загрозою підтоплення перебувала частина районів самого Хабаровська, і спаду паводкової хвилі метеорологи на найближчий час не прогнозують. Власне, для місцевих мешканців прогноз дуже сумний: висока вода стоятиме щонайменше до 25 серпня, а більш–менш сухі часи настануть не раніше кінця вересня.

За результатами надзвичайної наради представники урядової комісії оголосили, що із зони затоплення доведеться евакуювати близько 100 тисяч людей. За словами губернатора Хабаровського краю В’ячеслава Шпорта, вчора вранці рівень води в Амурі перевищив позначку у 6,5 метра, побивши рекорд: досі найвищий зафіксований за понад сто років спостережень рівень води в цій річці становив 642 сантиметри. І це ще не межа. Згідно з прогнозами, рівень води в Амурі сягне небаченого рівня 750 сантиметрів. Окрім Амуру, біди в Хабаровську наробила також річка Тунгуска.

За словами федеральних чиновників, для стабілізації ситуації вживають усіх належних заходів. На вулицях Хабаровська триває зведення тимчасових дамб із піску, хоча, за словами місцевих мешканців, вони надто ненадійні, тож навряд чи зможуть витримати натиск повені.

Вода вже дісталася впритул до головної магістралі Хабаровська. Найскладніша ситуація склалася на Великому Уссурійському острові, який у буквальному сенсі йде під воду. У всьому Хабаровському краї запроваджено надзвичайний стан.

Тропічні зливи та мусонні дощі наробили лиха не лише на Далекому Сході Росії. Ще більш трагічна ситуація склалася у сусідніх регіонах північно–східної частини Китаю, де внаслідок повені загинуло вже понад 90 та зникли безвісти щонайменше 111 людей. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, з найнебезпечніших регіонів евакуйовано більше 840 тисяч мешканців. Китайські ЗМІ підрахували, що повінь завдасть збитків щонайменше 8 мільйонам китайців. Уже тепер пошкоджень зазнали десятки тисяч будинків, понад тисячу знищено вщент.

Збитки оцінюють у понад 1 мільярд доларів. Державна інформагенція «Сіньхуа» характеризує теперішню повінь як «найгіршу за останні десятиліття». У багатьох регіонах перервано транспортне сполучення, на рятувальних роботах задіяно 3 тисячі військовослужбовців.

Паводки фактично паралізували нормальне життя і на Філіппінах, зокрема в столиці країни Манілі, пересуватися якою тепер можна лише на човнах. Зливи не вщухають, і щогодини в Манілі випадає 30 міліметрів опадів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>