Ведмеді й Медведчук

20.08.2013
Ведмеді й Медведчук

Віктор Медведчук (лiворуч) на путінському турнірі з самбо в Сочі. (з сайта президента РФ.)

«О комплексе мер по вовлечению Украины в евразийский интеграционный процесс» — величезний документ, здобутий у кулуарах російської і проросійської влади, оприлюднив наприкінці минулого тижня сайт «Дзеркало тижня». За інформацією джерел «ДТ», цю стратегію недопущення підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС було розроблено радником президента РФ Сергієм Глазьєвим спільно з Віктором Медведчуком, лідером руху «Український вибір», екс–главою СДПУ (о) та адміністрації Президента Кучми. Вона почала втілюватися ще з червня місяця, а минулого тижня вилилася в масштабну торговельну війну, оголошену Росією українським експортерам.

І якщо хтось міг би піддавати сумнівам конспірологічні версії щодо змови Путіна й Медведчука, то минулих вихідних президент РФ, мабуть, навмисне продемонстрував, на кого він робить ставку у внутрішній українській політиці. Володимир Путін, прем’єр–міністр РФ Дмитро Медведєв, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв і лідер руху «Український вибір» Віктор Медведчук разом відвідали міжнародний турнір із професійного бойового самбо в Сочі. Віктор Янукович на цей показовий саміт запрошення не отримав.

Як пише «ДТ», ще до недавнього часу Росія не розглядала економічну війну як основний засіб протидії зближенню України з Євросоюзом та підписанню асоціації. Кремль був упевнений, що перебування Юлії Тимошенко у в’язниці — найнадійніша запорука того, що Угоди не буде. Однак на початку червня Москва отримала інформацію з Берліна про те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель уже не вважає тюремне ув’язнення Тимошенко непереборною перешкодою для асоціації з Україною і схиляється до підписання Угоди. У ході аналізу допущених помилок у Москві дійшли висновку, що вони вперше програли інформаційну війну Україні.

За інформацією джерел «ДТ», стратегія тиску на Україну була розроблена Глазьєвим і Медведчуком у стислі терміни й покладена Путіну на стіл. Це при тому, що протягом останнього року Янукович нібито намагався використати Медведчука як «зв’язкового» між собою та президентом РФ.

«Завдаючи удару по найбільших українських товаровиробниках, які експортують продукцію до Росії, Москва має намір створити істотні проблеми їх бізнесу, тим самим змусивши власників втихомирити свої ЗМІ, що розперезалися, і зажадати від керівництва України відмовитися від асоціації з ЄС на користь Митного союзу», — висновок «ДТ».

За деякими оцінками, за сім місяців 2013 року український експорт знизився на 12%, до Росії — більш ніж на 20%. Якщо дана тенденція не зміниться, і від третирування українського імпорту РФ не відступиться, то до кінця року Україна може втратити від п’яти до восьми мільярдів доларів.

За висновком «ДТ», Янукович і компанія знали про можливу реалізацію такого російського плану ще на початку літа, однак нічого не зробили для протидії і досі зволікають. Прем’єр Азаров після телефонної розмови з колегою Медведєвим так і не побачив свідомих дій російського уряду проти українських експортерів. Досі на Банковій вважали, «що це особисті проблеми пінчуків, тарут, порошенок, коломойських та інших великих грошових мішків». «Наші недалекоглядні і недалекі «пастухи» не розуміють, що отари українського бізнесу, які вони безбожно стрижуть і доять, необхідно не тільки пестити і плекати, а й захищати поголів’я від північних варягів. Інакше стригти і доїти їх будуть інші», — пишуть автори «ДТ».

У самій російській стратегії, окрім шматків про прямий економічний тиск, читаємо: «Таким чином, найближчими цілями даної роботи є:

1. Запобігання підписання Угоди України з ЄС про Асоціацію.

2. Формування впливової мережі проросійських громадсько–політичних сил, здатних стримувати українську владу від несприятливих для Росії дій, а також примушувати їх до входження України в Митний союз і ЄЕП.

3. Нейтралізація політичного та ослаблення медійного впливу євроінтеграторів.

4. Створення умов для приєднання України до МС і ЄЕП до 2015 року.

У разі продовження дрейфу Януковича на Захід і здачі суверенітету України ЄС результатом цієї роботи має стати перемога нашого кандидата на президентських виборах 2015 року».

Із «талмуда», розробленого очевидним агентом Кремля в Україні — Медведчуком, зрозуміло, що він зі своїм недолугим «Українським вибором» не лише забезпечуватиме пропагандистську кампанію, а може організувати і «їхнього» (пропутінського) кандидата на вибори–2015 або й самому стати таким. Що ж, маски скинуто. Слово за Україною.