Ракетний обстрiл у Севастополi

20.08.2013
Ракетний обстрiл у Севастополi

Роман Безус забиває переможний м’яч у ворота «Таврії». (автора.)

Тур першості, який слідує за матчами національної збірної, завжди дарує сюрпризи. Не обійшлося без несподіванки й цього разу. Минулої середи футболісти «Дніпра» стали співавторами упевненої перемоги «синьо–жовтих» над командою Ізраїлю, проте допомогти виграти своєму клубу через кілька днів у Севастополі не змогли. Проте не нічия новачка «еліти» та одного з претендентів на медалі стала головною подією шостого туру. На чолі усіх стрічок новин опинилося повідомлення, прикрашене відеодоказами, хуліганської, навіть варварської поведінки севастопольських ультрас, які на початку другого тайму фаєрами та пластиковими стільцями закидали поле стадіону «СКС–арена». Неподобство, яке вчинили севастопольські фани, стало причиною зупинки поєдинку, відновити який вдалося лише після дипломатичних перемовин представників обох клубів. Утім, залишили б дніпряни «полігон», на якому від вогняного артобстрілу найбільше постраждали їхні форварди Нікола Калінич та Роман Зозуля, думається, ніхто б не засудив їхній вчинок. «Чесно кажучи, не було ще такого, щоб на поле летіли сидіння та петарди. Пару осіб могло просто вбити», — заявив капітан «Дніпра» Руслан Ротань. Щоправда, звинувачувати кримських «ультрас» у втраті очок дніпропетровський футболіст не став: «У першу чергу, нам потрібно розібратися в собі». Чергова невдача дніпрян дозволила іще збільшити відрив парі лідерів, яка синхронно здобула гросмейстерські перемоги над двома найгіршими командами минулого сезону.

«Які ваші цілі, президенте?»

Із аналогічним рахунком — 2:0 — завершилося протистояння й київських динамівців із найгіршою командою поточного розіграшу. «Шість поразок поспіль — це занадто», — так оцінив початок сезону півзахисник «Таврії» Максим Калиниченко, який потроху, після складної травми коліна, входить у ігровий ритм.

Схоже, вже нікуди не поспішають й у «Динамо», яке, втративши в перших п’яти турах вісім очок, до неможливості ускладнило завдання з виграшу золотих нагород. «Ігоре Михайловичу! Оголосіть завдання на сезон», — такий біло–блакитний банер висів на центральній трибуні, якраз навпроти VIP–ложі, на матчі «Динамо» — «Таврія». Вочевидь столичні вболівальники не можуть звикнутися з думкою, що їхня улюблена команда скотилася в середину турнірної таблиці.

Здавалося, що після двох поразок поспіль підопічні Олега Блохіна, якому, до слова, президент «біло–синіх» укотре виказав цілковиту підтримку, розірвуть на шматки сімферопольську команду, яка перед позавчорашнім матчем залишалася єдиною командою ПЛ без очок.

Однак, на диво, перша половина поєдинку завершилася внічию. Пригадується, раніше, аби розбудити своїх улюбленців, столичні «ультрас» на початку кожного з таймів влаштовували у своєму секторі «фаєр–шоу». Проте після штрафних санкцій, накладених КДК ФФУ на «Динамо» за неналежну поведінку їхніх уболівальників у Донецьку, на грі з «Таврією» столичні фани вели себе напрочуд дисципліновано. До слова, штраф, який отримали динамівські «ультрас» за незадовільну поведінку в Донецьку, в грошовому еквіваленті виявився вдвічі вищим (100 тисяч гривень), ніж для «гірників», хоча, здавалося, що переможцем у тому безладі на «Донбас–арені» були якраз місцеві «кроти».

Хай там як, а навіть і цивілізоване уболівання — з кричалками та піснями — таки вплинуло на команду Блохіна. Один із найактивніших гравців «біло–синіх» Роман Безус, по–майстерному розібравшись із кількома опонентами, зробив прицільний удар по воротах Даміра Кахрімана. «Блохін сказав, що я — молодець», — після гри не приховував радості автор переможного голу, який, і справді, в позавчорашньому матчі був одним із лідерів «Динамо».

Власне, багато динамівських комбінацій будувалися й через Андрія Ярмоленка, який повернувся на поле після двотижневого перебування в лазареті, проте, часто опиняючись на завершальній стадії атаки, віце–капітан «Динамо» ніяк не міг влучити в ціль. Відзначимо, що «пострілами» в «молоко» грішив не тільки Ярмола, а й інші його партнери — Мбокані, Ленс кілька разів хапалися за голову після залпів по горобцях. Зрештою, подвоїти рахунок киянам допомогли самі південці, які «вивели» Ярмоленка віч–на–віч із Кахріманом. Перекинути стража воріт «Таврії» Андрієві було не складно. Попри простенький гол, його святкування стало однією з головних сцен матчу. Відзначити кінець гольової засухи Ярмола вирушив до лави запасних, де спочатку прийняв вітання від свого найкращого друга Максима Коваля, а після потрапив в обійми до Блохіна. Хай там що, а виграш у «Таврії» — це перша в новому сезоні динамівська перемога, що має українське коріння.

Драма i ювілей

Водночас пара лідерів — «Шахтар» та «Металіст» — збагатилася трьома очками завдяки старанням своїх легіонерів–старожилів. Цікаво, що у грі з відверто не найсильнішим суперником наставник «гірників» Мірча Луческу знайшов місце лише одному новачкові — Фреду. Натомість Мирон Маркевич у матчі з «Говерлою» перевірив у ділі цілу низку своїх новачків — Павла Ксьонза, Моледо, Дієго Соузу, Алехандро Гомеса. Зауважимо, що на розминку всі футболісти «Металіста» вийшли в синіх футболках з написом «Фейр плей», що значить «чесна гра».

Якої, здається, не було в Луганську. Як відзначив головний тренер «Зорі» Юрій Вернидуб, гру зіпсували «треті сили», які влаштували «шоу на полі». «Я вважаю, це замовлення. Знаючи, що ми будемо наступний тур грати в Донецьку, карточки отримали два центральні захисники», — не приховував емоцій коуч «Зорі» пiсля двох червоних карток у матчi з «Ворсклою». Це перша поразка луганчан у чемпiонатi.

На тлі неприємної, драматичної «прем’єри» «Зорі» в Луганську інша східноукраїнська команда — «Іллічівець» — перервала чотириматчеву безвиграшну серію, таким чином привітавши свого наставника Миколу Павлова з 500–м матчем на тренерському посту.

ПРИЧИНИ

Фани «Севаса» мстилися посадовцям свого клубу

На 55–й хвилині матчу «Севастополь» — «Дніпро» вболівальники кримського клубу під час атаки гостей почали кидати на поле десятки фаєрів та вирваних із трибуни пластикових крісел. Прикметно, що атака «дніпрян» ще тривала, а хулігани з–за воріт продовжували бомбардування штрафного майданчика «моряків» палаючими ракетами. Так багато вогню й диму на ігровому полі в чемпіонаті України не було ще ніколи. Лише дивом сторонні предмети не зачепили жодного з футболістів.

Арбітр матчу Костянтин Труханов призупинив гру і відвів команди в роздягальні. Під час паузи гравці «Севастополя», зокрема капітан Маріуш Левандовський, перелізли через огорожу ближче до фанатів, аби заспокоїти їх та вислухати пояснення. Однак і під час розмови на поле летіли сидіння. Вандали розгромили майже цілий сектор «Севастополь–арени» — вирвано близько 300 крісел. До з’ясування стосунків з «ультрасами» долучився і власник клубу олігарх Вадим Новинський, який перейшов із VIP–трибуни до «гарячої точки». Представники міліції фактично не втручалися в перебіг інциденту.

Згодом стало відомо, що таким чином фани протестували проти дій начальника безпеки клубу Володимира Сучу, а також гендиректора ФК Віктора Москвітіна. Причиною протесту стало те, що в минулому турі до Запоріжжя приїхало дві групи севастопольських фанатів. Одна — на автобусах, відправлених клубом (приблизно 150 осіб), інша — самостійно (теж близько 150). Спочатку керівництво ФКС гарантувало, що друга група вболівальників зможе потрапити на стадіон. Але зрештою самостійні фани лишилися за межами «Славутич–арени». Володимир Сучу, який перебував на місці, нібито вплинув на запорізьку міліцію, щоб пускати на стадіон лише людей, які приїхали від клубу. І це вже не перший подібний випадок у виїзній практиці «Севаса».

І якщо «ультрас» вважають фаєр–протест цілком виправданим, то представники спортивної громадськості наголошують на неприпустимості таких дій та потребі покарати ФК «Севастополь». «Усе це можна описати лише одним словом – беззаконня. Якщо ФФУ та прем’єр–ліга не відреагують належним чином на те, що відбулося, це може створити дуже небезпечний прецедент», — вважає генеральний директор «Дніпра» Андрій Стеценко.

«Я такого ще ніколи не бачив. Пару чоловік (футболістів) могло просто вбити. Але вийшло так, що фанати «Севастополя» зіграли за свою команду: під час нашого голевого моменту вони кинули петарди, завадили нам забити другий гол», — каже капітан «Дніпра» Руслан Ротань, який якраз проводив 300–й матч за свою команду.

Загальні збори учасників ТОВ «ФК «Севастополь» і керівництва кримського клубу аналізували інцидент учора. ФФУ має сказати своє слово найближчими днями. Очевидно, що має йтися про великий штраф та рішення проводити кілька наступних домашніх матчів «Севаса» при порожніх трибунах.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 6–й тур

«Чорноморець» — «Арсенал» — 1:0

Гол: Антонов, 52 (пен.)

19 122 глядача

«Іллічівець» — «Металург» (Д) — 3:0

Голи: С. Шевчук, 49, 80; Кулач, 55

5 600 глядачів

«Севастополь» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Ярошенко, 39 — Селезньов, 52

Вилучення: Федорів, 90+9 («С»)

5 640 глядачів

«Говерла» — «Металіст» — 0:2

Голи: Соса, 45; Бланко, 61

8 300 глядачів

«Зоря» — «Ворскла» — 1:2

Голи: Болі, 15 — Міщенко, 12; 48

Вилучення: Вернидуб, 33; Шунич, 53 (обидва — «З»)

10 800 глядачів

«Шахтар» — «Металург» (З) — 2:0

Голи: Срна, 15; Л. Адріано, 88

41 817 глядачів

«Динамо» — «Таврія» — 2:0

Голи: Безус, 50; Ярмоленко, 73

21 322 глядачi

«Волинь» — «Карпати» — грали вчора ввечері.

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 6 6 0 0 15–2 18

2. «Металіст» 6 5 1 0 13–3 16

3. «Дніпро» 6 4 1 1 11–5 13

4. «Ворскла» 6 3 2 1 8–5 11

5. «Чорноморець» 6 3 2 1 6–4 11

6. «Динамо» 6 3 1 2 9–7 10

7. «Зоря» 6 2 3 1 8–5 9

8. «Іллічівець» 6 2 1 3 5–6 7

9. «Металург» (Д) 6 2 1 3 5–7 7

10. «Металург» (З) 6 1 3 2 6–6 6

11. «Севастополь» 6 1 3 2 6–9 6

12. «Говерла» 6 1 1 4 5–9 4

13. «Арсенал» 6 1 1 4 4–9 4

14. «Волинь» 5 1 1 3 3–11 4

15. «Карпати» 5 0 3 2 2–6 3

16. «Таврія» 6 0 0 6 1–13 0

Бомбардири: Девич («Металіст»), Адріано («Шахтар»), Селезньов («Дніпро») — 5, Мбокані («Динамо») — 4.

СПОРТИВНА ФЕМІДА

До останнього доказу

Харківський «Металіст» до останнього продовжує боротися за право продовжити виступи в Лізі чемпіонів. Сьогодні слобожанці, яких, нагадаємо, УЄФА на рік відсторонило від участі в єврокубках, очікують рішення щодо своєї повторної апеляції до Спортивного арбітражного суду, в якій харків’яни просять Феміду призупинити дискваліфікаційне рішення УЄФА. Після того, як у п’ятницю САС відхилив апеляцію на єврокубковий бан, накладений Європейським футбольним союзом, юристи ФК «Металіст» повторно звернулися до Лозанни, адже в їхній руках з’явився додатковий козир — рішення Вищого суду Швейцарії, який наклав вето на першу ухвалу САС щодо самого факту участі «металістів» у «договорняку» з «Карпатами».