У понеділок, 19 серпня, православні відзначатимуть велике дванадесяте свято — Преображення Господнє. Як розповідає біблійна легенда, під час перебування в Галилеї Ісус Христос разом зi своїми учнями Петром, Яковом та Іваном зійшов на гору Фафор, щоб помолитися. Учні його сіли відпочити і від утоми заснули. А коли прокинулися, побачили Ісуса в сліпучо білому одязі, з осяяним обличчям — він преобразився. Поряд з ним стояли два найбільші пророки — Мойсей та Ілля. Вони відкрили Божому сину правду про останні дні Його земного життя: йому доведеться в стражданнях померти на хресті й воскреснути. Петро, Яків та Іван мимоволі відчули райське блаженство, а Ісус їм повідомив, що таке Царство Небесне приготоване усім, хто віритиме в нього...
Це свято ще називають Яблучним Спасом, адже до церкви цього дня йдуть святити яблука, груші, виноград, мед. Освячення плодів у день свята Преображення набуло в християнстві особливого символічного значення: воно символізує розквіт і плодючість усього створеного у нескінченому царстві життя.
До Спаса наші предки завжди намагалися закінчити жнива, адже після цього дня погода вже могла бути примхливою — з дощами і холодними днями та навіть заморозками. У народі з цього приводу казали: «Прийшов Спас — пішло літо від нас», «Від Преображення погода преображається», «Прийшов другий Спас — бери рукавиці про запас».
Повертаючись із церкви з кошиком свячених плодів, уся родина сідала розговлятися, адже свято припадає якраз на Успенський піст. Проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. Святковою стравою на Спаса є печені яблука, також готують пироги й штруделі з яблучною начинкою, а запивають їх узваром або киселем. Також цього дня поминають померлих. Тому варто відвідати могилки своїх покійних родичів, запалити спасівську свічку з нового воску та щиро помолитися за упокій душ усіх, хто відійшов у кращий світ.