«Перепишемо» по другому колу

14.08.2013

Після баталій, які відбувалися на виборах до Верховної Ради у жовтні минулого року, пройшло десять місяців. Надалі парламент працює в неповному складі, оскільки мандати отримали 445 народних обранців замість 450. У п’яти проблемних округах, де гору брала опозиція, але ЦВК не змогла встановити результати голосування, досі не відбулися повторні вибори. Спершу влада, побоюючись можливої поразки, пропонувала призначити їх на серпень, коли була б найнижча явка громадян. Проте це питання вирішили відкласти до осінньо–зимової сесії.

Політолог Володимир Фесенко у коментарі «УМ» висловив переконання, що вибори таки відбудуться, оскільки це потрібно як владі, так і опозиції: це одна з умов Євросоюзу для підписання Угоди про асоціацію. «Однозначно проблема буде вирішуватись до Вільнюського саміту (призначеного на листопад), а от вирішення її буде лише у грудні. До асоціації з ЄС ніяких перевиборів не відбудеться. Відчутно, що це питання затягується, і, думаю, скоріш за все, ВР перекине це рішення цього питання на ЦВК», — каже Фесенко.

Нагадаємо, що в згаданих мажоритарних округах — №№ 94, 132, 194, 197 та 223 — «неможливість встановити результати» була спричинена суттєвими фальсифікаціями під час підрахунку голосів. А якщо є фальсифікації — потрібно покарати винних. На сьогодні ж найбільшого розголосу набув 223–й округ у Шевченківському районі Києва, де «свободівцю» Юрію Левченку протистояв екс–глава райдержадміністрації Віктор Пилипишин. На сьогодні «свободівці» зробили висновок, що прокуратура... «загубила» кримінальну справу з приводу зловживань у ході виборів.

Левченко розповів «УМ»: на його питання, чому й досі не завершили розслідування, у прокуратурі повідомили, нібито не займаються цією справою, оскільки з самого початку вона належала не їм, а київській міліції. «Я просто не знаю, як пояснити цей абсурд. Ми півроку ходили в прокуратуру, отримували звідти документи з підписами, печатками, на яких зазначалося, що справу веде прокуратура. Про київську міліцію ні слова не було. І тут — після дев’яти місяців розслідування справи — завдяки пікету, який ми провели під Генеральною прокуратурою, ми отримали дані про наявність цієї справи в ГУ МВС. Як пояснити весь цей цирк, просто не знаю» — каже «свободівець», який балотуватиметься в окрузі 223 і на повторних виборах.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що таким чином прокуратура намагається затягнути вирішення цього питання, але, на його думку, не можна акцентувати увагу лише на одному з округів. І для ЄС, і для всієї України питання нових виборів «суцільне», а найбільше проблем під час переголосування буде не на 223–му окрузі, оскільки в столиці простіше простежити за порушеннями, ніж на інших округах.

Юрій Левченко стверджує, що його суперник Пилипишин просто домовився з владою і таким чином хоче відтягнути час. Якщо справу дійсно з невідомих причин передадуть до міліції, її почнуть розслідувати з самого початку, і Пилипишин знову зможе балотуватися. Схожа ситуація мала місце у 2011 році, коли Пилипишина притягнули до кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу — перевищення влади або службових повноважень. Тоді йшлося про незаконну передачу в приватну власність будинків вечірньої школи на проспекті Перемоги, 8, що завдало збитків киянам на понад 15 млн. грн. У правоохоронних органах неофіційно повідомляли, що Пилипишин реально міг опинитися в Лук’янівському СІЗО, проте Віктор Петрович зумів «відмазатись». Суддю в його справі змінили нібито у зв’язку з відпусткою, і справу розпочали з самого початку. Вигравши час, грошовитий бізнесмен Пилипишин спробував сховатися за депутатською недоторканністю. Пан Віктор розраховував на перемогу в очолюваному ним раніше районі, щедро роздавав продуктові пайки й навіть не підозрював, що маловідомий кандидат від опозиції Левченко зможе скласти йому гідну конкуренцію. Проте дані первинних протоколів показували перевагу «свободівця» у 900 голосів. Зрештою переможця названо не було, а протистояння пішло по другому колу. «Нам не пояснили, як прокуратура змогла «загубити» справу по 223–му округу. Проте дивуватися, мабуть, нічому, оскільки і в 2012 році теж не було відомо, чому «прибрали» першого суддю», — заявляє Левченко.

На думку «свободівця», за цієї влади Пилипишин не відповідатиме за свої порушення, оскільки тісно пов’язаний із правлячою елітою. Хоча дата повторних виборів не призначена, Віктор Петрович уже розпочав нову агітаційну кампанію і знову активно роздає пайки киянам. «Мені відомо, що він і не припиняв своє «гречкосійство», — свідчить Левченко.