Лелеки будуть жити

13.08.2013
Лелеки будуть жити

Врятованих птахів довелося довго відмивати від бруду. (прес–служби ДСНС у Херсонській області.)

Сімейну пару лелек урятували від неминучої смерті херсонські рятувальники. Заради птахів рятівникам довелося навіть ризикувати своїм життям.

Яким чином лелеки потрапили у відстійник очисних споруд, до кінця не зрозуміло. Швидше за все, пернаті переплутали поля фільтрації з болотом, де можна ловити жаб і рибу. Сівши на хистку поверхню, пара лелек миттєво провалилася в нечистоти. З чорної калапеці було видно лише їхні голови з червоними дзьобами. Брудна жижа потихеньку засмоктувала безпорадних птахів і до трагічного фіналу залишалися лічені хвилини. Але цього часу вистачило, щоб місцевий рибалка, що став випадковим свідком події, швидко викликав бригаду рятувальників Держ­служби з надзвичайних ситуацій.

— Коли ми приїхали, лелеки вже практично повністю зникли під смердючою густою рідиною, — розповідає начальник відділення групи рятувальних робіт ДСНС старший лейтенант Борис Іванченко. — Мені і моєму напарникові, рядовому Дмитру Горбенку, довелося порушити правила й повністю роздягтися. Це було необхідно для того, щоб форма не намокла і не затягла нас самих на дно відстійника. На хисткому гумовому човні ми дісталися до лелек та руками витягли з багнюки птахів.

Рятувальникам довелося нелегко: там, де глибина відстійника була маленька, їм випало тягнути за собою човен на мотузці. А от у самому центрі болота хлопці рухалися дуже обережно, відштовхуючись веслами від дна.

Уже через десять хвилин постраждалих лелек привезли на рятувальний пост ДСНС Херсона. Там білих птахів довго відмивали від чорного і смердючого місива. Свої поради, як правильно поводитися з пернатими, рятувальникам у телефонному режимі дав орнітолог із заповідника Асканія–Нова Олександр Малинов.

Сімейна пара лелек швидко перетворилася на загальних улюбленців: птахи із задоволенням пірнали в дніпровській воді й ковтали жаб, яких їм ловили рятувальники. Пізніше зміцнілих птахів передали представникам Херсонського товариства захисту тварин для подальшої реабілітації. Як тільки птахи наберуться сил, їх випустять на волю.