Таксі класу «прем’єр»

13.08.2013
Таксі класу «прем’єр»

Єнс Столтенберг за кермом таксі. (Рейтер.)

Якось прем’єр–міністр Норвегії Єнс Столтенберг сказав собі: «Я хочу почути, що думають люди». А якщо і є таке місце, в якому люди вільно можуть сказати все, що справді думають про ситуацію в країні, владу й таке інше, то це таксі.

Тож глава уряду на день покинув роботу у виконавчій владі і сів за кермо звичайного таксі в Осло, щоб розвозити пасажирів.

Звісно, цей незвичний як для представника влади (принаймні з української точки зору) крок можна сприймати не лише як властиву керівникам скандинавських країн близькість до народу, а і як спритну піар–акцію, адже восени у Норвегії відбудуться парламентські вибори. А всі розмови прем’єра з пасажирами були записані на відеокамеру і негайно розміщені на сервісі Youtube та сторінці глави уряду Норвегії у «Фейсбуці».

Попри те, що Єнс Столтенберг одягнув форму таксиста й темні окуляри, більшість із пасажирів, пильно роздивляючись аж надто знайоме обличчя шофера, зрештою його викривали. (Тільки уявіть собі: сідаєте ви в таксі, а за кермом — Азаров...)

Записи, зроблені невидимою для пасажирів відеокамерою, буде використано у виборчій кампанії прем’єра, яка стартує наступного місяця. Єнс Столтенберг очолює уряд країни з 2005 року і робить свою справу фахово: Норвегія має чудові економічні показники та один із найвищих у світі рівень життя народу.

Норвежці Столтенберга шанують, але навіть чудові політики за довгого перебування при владі починають набридати. На цей час опозиція має дещо вищі рейтинги, тож свіжий подих у вигляді прямих розмов із народом виборчій кампанії не завадить. До речі, з жодного пасажира не було взято оплату за проїзд.

Поки його інкогніто ще не було викрито, прем’єр–водій розмовляв зі своїми клієнтами про політику та життя. І, варто зазначити, на адресу уряду поганих слів так і не почув. Зате наслухався критичних зауважень щодо свого водіння.

По завершенні зміни глава уряду визнав, що вже вісім років не водить машину, тому втратив певні водійські навики. Коли кореспонденти норвезької газети Verdens Gang розпочали допитуватися, чи в разі поразки на виборах він не змінить фах і не перекваліфікується у водія таксі, прем’єр віджартувався: «Для блага нашої країни і пасажирів норвезьких таксі буде краще, якщо я залишусь главою уряду, а не таксистом».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>