Не порно. Посмертно

13.08.2013

Щоб отримати позитивний вердикт українського суду у справі про суперечку із владою, потрібно померти. Такий висновок напрошується після вирішення колізії щодо протистояння правоохоронців і відомого правозахисника Дмитра Гройсмана.

Учора Вінницький міський суд через відсутність складу злочину виправдав голову Вінницької правозахисної групи Гройсмана. Дмитра обвинувачували в розповсюдженні порнографії, але минулого тижня він помер через серцевий напад. Рішення Феміди, як повідомляє агенція УНІАН, оголосив суддя Юрій Ковбаса.

Адвокат правозахисника Наталія Гурковська зазначила, що це рішення ще не є остаточною перемогою, адже воно має набути чинності через 15 діб, а до того часу може бути оскаржене в апеляційному порядку.

«Головною метою цієї справи, яку переслідували правоохоронні органи, було припинити правозахисну діяльність Гройсмана. На жаль, Гройсман припинив свою діяльність — через смерть. Але її не припинить правозахисна група, яка продовжує роботу і працюватиме на захист прав людей», — сказала адвокат.

Нагадаємо, 41–річний голова ВПГ Дмитро Гройсман помер 5 серпня, а одразу по тому суд розглядав кримінальну справу, порушену проти правозахисника, за фактом «вчинення публічної наруги над державними символами України та розповсюдження продукції порнографічного характеру». Підставою для переслідування став той факт, що Дмитро, оцінюючи дії влади, поширив фото із зображенням ерегованого фалоса статуетки, розміщеного на палітурці Конституції України. Гройсману «шили» обвинувачення за ч. 1 ст. 301 і 338 Кримінального кодексу.

«Справжнім мотивом притягнення мене до кримінальної відповідальності було бажання наших так званих правоохоронних органів — міліції та СБУ — отримати безперешкодний доступ до матеріалів Вінницької правозахисної групи, які вони конфіскували і які стосувалися біженців та шукачів притулку», — заявляв Гройсман в інтерв’ю «Радіо «Свобода» наприкінці липня.