«Шахтар», але не той

08.08.2013

До минулого сезону лише команди з трьох країн пострадянського простору — України, Росії та Білорусі — грали в груповому раунді Ліги чемпіонів. Однак існує висока ймовірність того, що в основному розіграші Суперліги­2013/14 може дебютувати казахстанська команда. Позавчора, здолавши за сумою двох матчів албанського чемпіона «Скендербеу», «Шахтар» із Караганди пробився до останнього етапу кваліфікації Ліги чемпіонів. З огляду на існуючий регламент, на кваліфікаційному шляху «посередні чемпіони» не можуть зустрітися з потужними «нечемпіонами», тож азіатські «гірники» всерйоз можуть розраховувати на путівку в клуб «обраних».

Та навіть у разі несприятливого підсумку поєдинків раунду «плей­оф» Суперліги чемпіон Казахстану двох останніх сезонів продовжить виступи в груповому раунді Ліги Європи. У будь­якому разі, нинішнє досягнення колективу російського тренера Віктора Кумикова — історична подія для казахстанського футболу, адже раніше жодній із команд цієї країни не доводилося грати на груповому етапі єврокубків.

«Шахтар», який є візиткою великого індустріально­промислового регіону в центрі країни, — один із двох казахських клубів, які ніколи не залишали вищий національний дивізіон. Проте активно рубати вікно в Європу карагандинці почали лише в 2010 році, коли команду очолив росіянин Кумиков.

Не секрет, що казахи не шкодують грошей для переманювання спортсменів­олімпійців. І у футболі вони зробили ставку на легіонерів. І хоча переважна більшість гравців «Шахтаря» має казахський паспорт, шестеро з семи наявних іноземців формували «основу» на матч­відповідь з албанським «Скандербеу». Це два боснійці, колумбієць, литовець Вічюс, серб Симчевич, білорус Зенькович та вірменський форвард Казарян, відомий виступами за донецький «Металург». Водночас левова частка «шахтарських» голів у результативному двоматчевому протистоянні (5:3) — на рахунку саме казахстанців. Капітаном у них, до речі, Андрій Фінонченко — ще один власник казахського паспорта.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матчі­відповіді (результати вівторка). «Шлях чемпіонів». «Скендербеу» (Албанія) — «Шахтар» (Крг, Казахстан) — 3:2 (перша гра — 0:3), «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — «Базель» (Швейцарія) — 3:3 (0:1), «Стяуа» (Румунія) — «Динамо» (Тб, Грузія) — 1:1 (2:0), «Марибор» (Словенія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 0:0 (1:1), «Партизан» (Сербія) — «Лудогорец» (Болгарія) — 0:1 (1:2). «Шлях представників ліг». «Фенербахче» (Туреччина) — «Зальцбург» (Австрія) — 3:1 (1:1), «Грассхопперс» (Швейцарія) — «Ліон» (Франція) — 0:1 (0:1).

* * *

Спаринг. АІК — «Манчестер юн.» — 1:1.