Загірчило в Горлівці

08.08.2013
Загірчило в Горлівці

День шостого серпня для горлівчан став чорним. О 14 годині 20 хвилин на хімічному промисловому гіганті, який належить Дмитрові Фірташу, стався вибух, унаслідок якого в повітря потрапила велика кількість аміаку.

У результаті техногенної аварії п’ятеро осіб загинуло на місці і ще двадцять двоє постраждалих відправлено в 2–гу і 3–тю міські лікарні, а також у Донецьке обласне клінічне територіальне медичне об’єднання імені Калініна. Троє з них — у реанімації.

За словами начальника відділу охорони здоров’я міськради Олександра Просяника, стан більшості постраждалих наразі задовільний, проте специфіка отруєння аміаком така, що можливе різке погіршення стану здоров’я. Тому хворі перебувають під пильним контролем лікарів.

«Стало важко дихати, людей iз цеху вивозили в безпечне місце вантажівками, що знаходилися поруч iз місцем аварії. Знадобилося кілька ходок, щоб евакуювати всіх працівників, — розповів один із постраждалих Олександр. — До заводського медпункту я звернувся самостійно, відчувши нездужання. У мене боліла голова, було важко дихати, відчувалась тяжкість у грудях. Там мені виміряли тиск, і тільки після цього викликали «швидку» і відправили до лікарні».

Одразу після аварії у місті відчувався запах аміаку, мешканці поспішно залишали вулиці, закривали вікна будинків. Це при тому, що жодних сповіщень про аварію ні з боку місцевої влади, ні з боку адміністрації заводу не було.

«Люди телефонували одне одному по мобільних телефонах і переказували про аварію. Всі намагаються втекти, покинути вулиці, закрити двері й вікна — неприємний запах відчувається. Людей на вулицях мало, проте ніяких оголошень ні по радіо, ні по телебаченню немає», — скаржилися горлівчани.

Попередньою причиною аварії на «Стиролі» вважають людський фактор, заявив прокурор міста Олег Колесник. Проте слідча комісія, до складу якої увійшли прокурор Донецької області, представники територіального управління держкомпромнагляду, санепiдемстанції й управління технічної безпеки, оприлюднить офіційну версію після ретельної перевірки.

Наразі відомо, що на території заводу виробництва аміаку ПАТ «Стирол» при проведенні капітального ремонту цеху №1 сталася розгерметизація труби діаметром 150 мм iз робочим тиском 12 атмосфер iз рідким аміаком, з подальшим викидом його в повітря. О 14.30 аварійно–рятувальне відділення концерну «Стирол» викид ліквідувало. Загрози населенню та навколишньому середовищу немає, повідомили у прес–службі ГСЧС України. Концерн «Стирол» виключає будь–які загрози населенню у зв’язку з аварією.

На той час у цеху перебувало близько ста робітників. Також відомо, що серед п’яти загиблих — бригадир–монтажник, троє монтажників і газоелектрозварювальник.

«Для з’ясування причин аварії створено оперативно–слідчу групу, до складу якої увійшли представники МВС та СБУ. Ген­прокуратура доручила проведення досудового розслідування центральному апарату МВС», — розповів заступник Генпрокурора Анатолій Пришка.

За фактом аварії розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт iз підвищеною небезпекою, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримiнального кодексу України. Санкція передбачає до 8 років позбавлення волі.

Варто зазначити, що журналісти, які працюють на місці події, досі не отримали відповіді на запитання — чому стільки людей загинуло? Колеги здивовані тим, що працiвники в цеху, де сталася аварія, були без протигазів. За словами медійників, робiтники заводу нарікали, що не спрацювала система оповіщення. 

І городяни, і працівники нарікають, що викиди на «Стиролі» трапляються часто, до них уже навіть звикли. Про ситуацію на підприємстві горлівчани хотіли б почути з вуст його власника Дмитра Фірташа. Його, як і міністра соціальної політики Наталію Королевську, очікують на заводі.

«Приводів для паніки немає. Загрози життю людей також немає, — зазначив глава Донецької обласної адміністрації Андрій Шишацький. — Санепідслужба провела заміри та продовжує моніторинг ситуації». Очільник області також повідомив, що всім постраждалим у повному обсязі надається медична допомога. Є всі необхідні для цього медикаменти.

Родинам загиблих буде надано допомогу — на місці працює голова Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

 

ДОСЬЄ «УМ»

 

Концерн «Стирол» — один із найбільших вітчизняних виробників хімічної продукції. Ostchem — керуюча компанія, яка координує стратегію шести підприємств азотної хімії, що належать Group DF Дмитра Фірташа, чотири з яких знаходяться в Україні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>