Клишоногі в розшуку

07.08.2013

У соціальних мережах створено міжнародну групу зі збору підписів на захист нещасних тварин, а представники Британського товариства захисту бурих ведмедів готові надати юридичну підтримку українській стороні. Також свою всебічну підтримку Українському товариству захисту тварин висловили представники зоозахисних організацій Швейцарії, Німеччини, Австрії та Франції.

Як писала раніше «УМ», у селі Грушівка Первомайського району, що на Миколаївщині, троє ведмедів стали живими мішенями для тренування мисливських собак. Тварин, занесених до Червоної книги, більше трьох років утримували в тісних іржавих клітках, а годували абияк. Працівникам Державної екологічної інспекції в області вдалося встановити одного з власників тварин. На директора ТОВ «Південний Барс» наклали адміністративний штраф i винесли припис про заборону утримання ведмедів у жахливих умовах. Поки долею ведмедів опiкувалися волонтери, звірів вивезли з Первомайська в невідомому напрямку. Правоохоронці досі не можуть вийти на їхній слід.

«На сьогодні в Україні існує близько 20 тренувальних станцій, де для притравки використовують ведмедів, — каже президент товариства захисту тварин SOS Тамара Тарнавська. — Причому тварини не просто посаджені на ланцюг. Попередньо хижакам виривають зуби і кігті, щоб ті не могли чинити ніякого опору псам».

За словами фахівців, притравка на ведмедів необхідна винятково для стандартизації породистих цуценят. Ціна на агресивнiших псів після такої процедури моментально збiльшується. А ось ведмеді після битви з собаками дуже часто гинуть.

«Ми будемо щодня розповідати світовiй громадськості про долю трьох ведмедів з України, — каже Лінн Уодделл, лідер британської зоозахисної організації People Advocating for Caged. — Шкуродери, що вкрали ведмедів, повинні пам’ятати: де б вони не були, рано чи пізно їх затримає міліція. Ми не припинимо нашу боротьбу доти, доки ці люди не сядуть за ґрати».