«Він — початок»

06.08.2013
«Він — початок»

Сумська міська рада прийняла рішення про перейменування вулиці Кірова на вулицю Гарасима Кондратьєва. Внесли пропозицію щодо зміни назви сумська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Молодий народний рух» та обласна організація Українського добровільного благодійного товариства «Меморіал ім. Василя Стуса».

Зауважмо, відбулося перейменування не з першої спроби: 2011 року депутати не підтримали цієї ініціативи. Проте історичної логіки заперечувати не можна. І хоча й сьогодні лунає аргумент «ми звикли до цієї назви», та він не витримує іншого: полум’яний більшовик Сергій Кіров у Сумах ніколи навіть не був. А козацький ватажок Гарасим Кондратьєв­ є людиною, завдяки якій виникло місто. «Він — початок», — сказав на «круглому столі» з обговорення питання зміни назви історик, філософ В’ячеслав Артюх. «І якщо сьогодні хтось у місті не знає, хто такий Гарасим Кондратьєв, то свого часу це була людина, відома на все Московське царство, — запевняє голова обласної організації Національної спілки краєзнавців Олег Корнієнко. — У важкі роки руїни він був государевим оком на цих землях. Кондратьєв претендував на обрання гетьманом».

Окрім «круглого столу», проведене громадське обговорення пропозиції, що тривало два місяці. Врешті є результат: більшість депутатів проголосували за перейменування.

За роки незалежності, нагадує сайт міської ради, вже змінено назви 24 вулиць. Відбувається це згідно з Програмою врегулювання місцевої топоніміки, ухваленої міською радою у серпні 2008 року. Головна мета програми — через нові назви вулиць та повернення старих відновити образ неповторної культурної та історичної індивідуальності Сум як міста Слобідської України; сприяти формуванню національної самосвідомості, особливо серед молодого покоління; посилити механізми ідентифікації жителів міста зі своєю «малою батьківщиною».

На сесії міський голова Геннадій Мінаєв зазначив, що зміна назв не передбачає заміни документів на право власності, відповідно — не потребує будь–яких фінансових витрат для мешканців перейменованих вулиць.