І старим, і малим. Полтавські нейрохірурги врятували 8-річного хлопчика й 100-літню жінку з інсультами
Інсульти залишаються однією з головних загроз здоров’ю українців. >>
Аюрведа — давньоіндійська методика, яка допомагає максимально оздоровити душу і тіло. З санскриту це слово перекладається як «наука життя». У ній важливе місце посідає профілактика хвороб, дотримання здорового способу життя та зближення з природою. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала Аюрведу найефективнішою системою альтернативної медицини. Ось 10 основних принципів харчування згідно з давньоіндійським вченням.
Готуйте самі. У час фастфудів ця заповідь неабияк актуальна. Важливо готувати самим і їсти свіжу, щойно приготовлену їжу. Ніколи не піддавайте її термічній обробці повторно. Готуйте лише в доброму настрої. Якщо гніваєтеся чи образилися на когось — не варто взагалі куховарити.
Вживайте натуральні продукти. Наш організм потребує живого харчування: вживайте натуральні фрукти, овочі й цільні зерна. Вони містять ензими, які потрібні для засвоєння їжі. Не готуйте із заморожених та консервованих продуктів — вони неживі. Вживайте якомога більше сирих продуктів, адже під час термічної обробки втрачаються і смак, і аромат.
Харчуйтеся, коли зголоднієте. Їжте, коли відчуваєте голод. Організм краще за вас знає, коли треба підживитися. Але це не означає, що потрібно переїдати. Єдине часове обмеження щодо харчування за Аюрведою: не варто їсти до 8–ї години ранку.
Поєднуйте продукти правильно. Травлення поліпшується залежно від того, наскільки правильно ви поєднуєте продукти. Згідно із вченням, фрукти, крохмаль, білки й жири потрібно вживати окремо в різний час дня. Молоко і йогурт слід пити окремо від цитрусових і кислих фруктів. Фрукти не їжте разом з картоплею. Диню ніколи не поєднуйте з іншою їжею.
Влаштовуйте розвантажувальні дні. Раз на тиждень варто відпочити від важкої їжі. Влаштовуйте розвантажувальні дні регулярно, і ви швидко звикнете до такого режиму.
Включіть до свого раціону 6 смаків. Солодкий, солоний, кислий, гострий, в’яжучий і гіркий — усі ці смаки мають бути в кожному вашому прийомі їжі. Не варто харчуватися продуктами з одним і тим самим смаком щодня. Насолоджуйтеся всім розмаїттям їжі.
Пам’ятайте про спеції. Прянощі і спеції індійської кухні дуже корисні для організму. Вживайте їх якомога частіше, але згідно з рецептами цієї кухні.
Прислухайтеся до своєї інтуїції. Ваш організм вимагає саме тієї їжі, якої найбільше потребує. Корисні продукти мають сподобатися вашому організму. При цьому не варто забувати про улюблені страви — вони дарують радість і комфортний психологічний стан. Згадайте, що ви їсте, коли в доброму гуморі, і готуйте собі саме ці страви.
Харчуйтеся в доброму настрої. Не варто поспішати і дратуватися. Їжте спокійно й розмірено. Якщо не можете позбутися негативних думок, відмовтеся від їжі.
Не поспішайте. Це одне з найголовніших правил харчування. Їжте поволі, тоді ваша травна система буде в чудовому стані, засвоїть корисні елементи їжі й виведе токсини.
Інсульти залишаються однією з головних загроз здоров’ю українців. >>
Дослідження, проведене в шотландському університеті Сент-Ендрюс, показало, що птахи іноді утеплюють свої гнізда і захищають їх від шкідників, вистилаючи домівку сигаретними недопалками, розповідає BBC News. >>
П’ять ключових етапів розвитку мозку людини — у 9, 32, 66 та 83 роки, описала Міжнародна команда американських і британських науковців. >>
Нове дослідження показало, що регулярне прослуховування музики або гра на музичних інструментах допомагають людям похилого віку знизити ризик деменції й уповільнити зниження когнітивних функцій. >>
Міжнародний показ нового документального фільму про поранених ветеранів російсько-української війни «Друге дихання» розпочався в США. >>
Вчені з'ясували, що володіння кількома мовами може уповільнити старіння і допомогти людям жити довше. >>