В очікуванні нового 9/11

06.08.2013

США, Канада та окремі країни Євросоюзу позавчора подвоїли пильність в умовах глобального попередження про можливі теракти. З відповідним попередженням виступили американська влада та Інтерпол. Підстава: перехоплені американською контррозвідкою повідомлення високого керівництва терористичної організації «Аль–Каїда». А лідер «Аль–Каїди» Айман аз–Завахірі минулої п’ятниці відкрито звинуватив США у змові з військовим керівництвом Єгипту з метою повалення президента–ісламіста Єгипту Мохаммеда Мурсі.

Тож починаючи з неділі, закрилися 25 посольств і консульств США у 22 державах світу — арабських країнах, а також Ізраїлі, Афганістані та Бангладеш. Увечері минулої суботи адміністрація президента США провела спецнараду щодо загрози терактів за участю радника Барака Обами з національної безпеки Сьюзен Райс, голови Держдепартаменту Джона Керрі та керівників усіх силових структур США.

Американські телеканали прислухалися до прохання президента Обами не подавати, з міркувань безпеки, подробиці про заплановані теракти.

Американські посольства, роботу яких призупинено, будуть зачиненими щонайменше до 10 серпня. Минулої п’ятниці уряд США також попросив своїх громадян утримуватися від поїздок до країн Близького Сходу та Північної Африки і зберігати пильність під час перебування у всіх інших країнах світу на період «від теперішнього моменту і до кінця серпня». Передусім це стосується Ємену, де «Аль–Каїда» найбільш сильна та активна. У цій країні також зачинено посольства Великої Британії, Франції і Німеччини.

Канада теж закрила своє посольство у Бангладеш, а Бельгія застосувала додаткові заходи безпеки на своїй території. Підсилений поліцейський контроль буде здійснюватися у «стратегічних місцях». Преса пише, що йдеться передусім про аеропорт у Брюсселі та вокзали. У країні оголошено другий рівень терористичної загрози. Американський сенатор Саксбі Чемблісс пояснив глобальні заходи безпеки так: «Ми не були готові до терористичних атак 11 вересня 2001 року так, як належало. Але тепер дуже важливо добре все спланувати з наближенням кінця Рамадану. Ми знаємо, що це завжди добра нагода для терористів. Це найсерйозніша загроза, яку я бачив за останні кілька років».

Водночас Державний департамент США заявив, що подовження закриття місій у деяких країнах до суботи викликано обережністю, а не реакцією на якусь нову, додаткову інформацію щодо загрози.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>