Два з семи

06.08.2013

Учора виповнилася друга річниця арешту Юлії Тимошенко. За цей час близько п’яти місяців Юлія Володимирівна провела в Лук’янівському СІЗО, три — в Качанівській колонії, а решту часу — з 20 квітня минулого року й понині — у харківській лікарні «Укрзалізниці». Разом, як підрахували активісти наметового містечка на Хрещатику, — «731 день ув’язнення демократії». Саме так називали фотовиставку на підтримку Тимошенко, яка демонструє історію останніх двох років її боротьби із владою.

 

«Територія Ю»

Як відомо, 5 серпня 2011 року екс–Прем’єрку заарештували у Печерському суді за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009–му. Суддя Родіон Кірєєв, який прийняв рішення про арешт, аргументував відповідну постанову «перешкоджанням Юлією Тимошенко у встановленні істини» під час судового процесу. 11 жовтня 2011–го Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі із забороною протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК «Нафтогаз України», згідно з яким Тимошенко повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 млрд. грн. Апеляції були марними. 30 грудня 2011 року Юлію Володимирівну етапували в Качанівську виправну колонію в Харкові.

Ще в день арешту прихильники екс–Прем’єрки розгорнули вздовж Хрещатика зо два десятки десятків наметів у біло–сердешних тонах. Містечко хоч і деградувало, але існує досі. Тут можна побачити знущальні шаржі на Президента Януковича поруч зі справжньою боксерською грушею, карикатури на його оточення, а також іншого «зрадника»–Президента. У звичайний день відвідувачів цієї «території Ю» в основному — туристи. Вчорашня річниця зібрала до двох сотень «тимошенківців» із різних областей, переважно жінок старшого віку, які вимагали не катувати і звільнити Юлю, бо «невинна вона».

Про ювілей ув’язнення лідерки «Батьківщини» киянам нагадали наліпки, які розклеїв столичний осередок партії: «2 роки ув’язнення Юлії Тимошенко — 2 роки політичних репресій, корупції, вандалізму, геноциду, вакханалії олігархів і «Сім’ї», деградації, хамства, зради національних інтересів, фальсифікацій, кризи...», — список із сорока найменувань.

Харківська несвобода

З моменту потрапляння в буцегарню Тимошенко небезуспішно бореться за право на якісне лікування. За даними газети «Вєсті», співробітники лікарні «Укрзалізниці» оцінюють її стан здоров’я як важкий: «Вона сильно схудла й упала духом. Вікна її палати виходять на північний захід і затоновані настільки, що туди взагалі не потрапляє сонячне світло. Піднятися з ліжка самостійно вона не може й пересувається по палаті тільки за допомогою медперсоналу». Про те, що Леді Ю 20 місяців не виходила на вулицю й живе, не бачачи сонячного світла, також говорив її адвокат Сергій Власенко.

Натомість Державна пенітенціарна служба заявляє зворотнє: санітарно–епідеміологічна служба неодноразово інспектувала кімнату засудженої, і кількість світла в її приміщенні відповідає нормам. Валерія Лутковська, уповноважена ВР з прав людини, додає, що правових підстав для переведення ЮВТ в німецьку клініку «Шаріте» на даний час немає. «Можливо, такий шлях і варто шукати, але на сьогодні його не існує», — наголосила омбудсман в ефірі «Радіо «Свобода».

Нагадаємо, відправлення пані Юлії на тривале лікування до ФРН називають компромісним варіантом для підписання в листопаді Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Однак справа загальмувала, і Тимошенко залишається для ЄС яскравим виявом «вибіркового правосуддя» в Україні.

«Зараз у лікарні можна частіше зустріти людину в синій формі, ніж у білому халаті. Лікарня перетворилася на райвідділ міліції, і це сильно шокує нових пацієнтів», — скаржаться співробітники ЦКЛ «Укразалізниці». За їхніми словами, у звичайні дні на воротах чергують до п’яти міліціонерів, територію патрулюють ще близько 10 людей, три міліціянти постійно перебувають біля прийомного відділення, один охоронець сидить у холі лікарні й ще від трьох до п’яти — чергують на дев’ятому поверсі. Піднятися туди на ліфті неможливо — кнопка поверху в ліфтах заблокована. Піднімаються по сходах, які контролює відеокамера. Вчора ДПС дозволила туди потрапити БЮТівцям Арсенію Яценюку, Сергію Пашинському й Арсену Авакову.

Посилаючись на стан здоров’я, Тимошенко відмовляється брати участь у судових засіданнях у Харкові, де її звинувачують у неповерненні державі валютної виручки від експорту металу корпорацією «ЄЕСУ» понад $160 млн. і замаху на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов’язань «ЄЕСУ» перед Міністерством оборони РФ на суму $405,5 млн.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини визнав незаконність арешту Тимошенко. Однак не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань. Олександр Турчинов під час вчорашнього мітингу заявив, що українська влада зволікає з виконанням рішення Євросуду щодо політично мотивованого арешту, тож БЮТівці почали збір підписів громадян на підтримку звернення до Євросуду з проханням чимшвидше розглянути другу скаргу Тимошенко по суті газової справи.