Франклін як орієнтир

06.08.2013
Франклін як орієнтир

Попри те, що перший післяолімпійський рік багато хто із спортсменів називає «розвантажувальним», на плавальні доріжки басейну, спорудженого в барселонській «Сент–Жорді арені», вийшли майже всі найсильніші плавці світу. Хіба що окрім феноменального Майкла Фелпса. Тож не дивно, що в боротьбі за планетарні нагороди, яка впродовж восьми днів точилася під куполом 17–тисячного палацу спорту, було встановлено не один світовий рекорд і народилося кілька сенсацій.

Щоправда, українські плав­ці до числа ньюзмейкерів не потрапили. Підопічні Андрія Сердінова вчора надвечір прилетіли до Києва без жодної медалі. Відзначимо, що це вже третій поспіль чемпіонат світу в 50–метровому басейні олімпійського стандарту, де вітчизняні плавці не можуть зійти на п’єдестал. Тривала безмедальна серія розпочалася в 2009–му в Римі, коли в епоху швидкісних гідрокостюмів ніхто з наших співвітчизників не пробився до фіналу.

Власне, той провальний виступ змусив тодішнього наставника збірної Сергія Бондаря відмовитися від послуг старожилів і «переключитися» на їхніх дублерів, які, застрибнувши в «дорослі купальники», одразу почали демонструвати непогані результати. Однак, збираючи нагороди на різного роду комерційних стартах і переважно на 25–метровій воді, наша молода зміна ніяк не могла підкорити класичну дистанцію. Не вдалося й цього разу.

Тепер до переліку «холостих» рейтингових турнірів, куди входили ЧС–2011 у Шанхаї та Олімпіада–2012 у Лондоні, доводиться включити й цьогорічний «мундіаль» у Барселоні.

Щоправда, зовсім невдалим назвати виступ українських плавців у столиці Каталонії не можна, адже одразу в п’ятьох фіналах підопічні Андрія Сердінова показали вельми пристойні результати.

Найближчою до світової медалі була Дарина Зевіна. Так само, як і два роки тому, талановита киянка фінішувала четвертою на дистанції 200 м на спині. Та якщо в Китаї бронзовій призерці вона поступилася «долоню», то цього разу вихованка свого тата Юрія Зевіна досить сильно відстала від призової трійки, першою в якій була неперевершена американка Мелісса Франклін.

Варто відзначити, що Міссі — так скорочено називають цю 18–річну «торпеду» — в Барселоні виграла одразу шість золотих нагород. Крім іншого, Франклін тріумфувала на 100–метрівці на спині, де Зевіна стала сьомою.

Також двома фінальними запливами може похвалитися Вікторія Солнцева — 15–річне дарування з Полтави. Чемпіонці та рекордсменці України на дистанції 100 та 200 метрів брасом було важко конкурувати за медалі з більш досвідченими суперницями. Проте шосте місце на 100–метрівці, де золота медалістка Рута Мейлютіте з Литви встановила новий планетарний рекорд, та п’яте — на 200 метрах, де по сусідній доріжці з українкою пливла володарка найкращого часу у світі Ріккі Педерсен, дозволяють сподіватися на медальні результати Віки в майбутньому.

Пліч–о–пліч із зубрами світового спринту змагався й Андрій Говоров, однак поліпшити свій результат дворічної давнини йому не вдалося. Як і в Шанхаї, представник дніпропетровської школи плавання обмежився фіналом на 50 м батерфляєм, де посів п’яте місце. Натомість у іншому своєму виді — кролі — Андрій показав лише дванадцятий час і не пробився до вісімки фіналістів. Водночас бразилець Сієло Фільйо в обох видах зумів захистити чемпіонські титули.

До речі, у чвертьфіналі дистанції 50 м вільним стилем час Говорова — 21.80 — став новим рекордом України. Дніпропетровець побив досягнення Олександра Волинця, встановлене ще у 2006 році (21.97).

Четвертий член нашої елітної групи — Сергій Фролов — показав посередній результат на своїй коронній дистанції 1,5 км, обмежившись лише 18–м часом.

Хай там як, але за три роки до Олімпіади, куди планомірно готують наших молодих плавців їхні наставники, українська збірна має непоганий потенціал, який, щоправда, навряд чи дозволить їм навіть у майбутньому конкурувати з неперевершеними американцями. Навіть за відсутності своєї головної зірки Майкла Фелпса «янкі» легко виграли медальний залік.

Непоганий результат показали в Барселоні росіяни, які досить довго не могли навести лад у плавальному господарстві. Однак, довіривши збірну олімпійському чемпіонові Володимиру Сальникову, наші північні сусіди неабияк додали. Найбільше здивувала брасистка Юлія Єфимова, яка виграла два «золота» — на 50 та 200 м.

 

П’ЄДЕСТАЛ

Змагання плавців закрило програму чемпіонату світу з водних видів спорту в Барселоні. Верхівка медального рейтингу з урахуванням усіх водних видів виглядає так:

З С Б сума

1. США 15 10 9 34

2. Китай 14 8 4 26

3. Росія 9 6 4 19

4. Франція 4 1 4 9

5. Угорщина 4 1 2 7

6. Австралія 3 11 0 14

7. Німеччина 3 3 4 10

...22. Україна 0 1 4 5