Класика програшного жанру

06.08.2013
Класика програшного жанру

Здається, мало хто заперечуватиме той факт, що тривала гегемонія в турнірі однієї команди робить його не цікавим. Достатньо пригадати непереможну «Барселону» часів Хосепа Гвардіоли, яка спершу полонила серця мільйонів нових уболівальників, а потім налаштувала на вболівання проти неї — адже нецікаво постійно вигравати. Донецький «Шахтар» ще зарано порівнювати з «блау–гранас», проте в українській прем’єр–лізі «гірники» вже чотири сезони утримують чемпіонський трон, не підпускаючи нікого до вершини на відстань гарматного пострілу.

Утім, на старті нової першості України, яку «помаранчево–чорні» почали без низки ключових виконавців, а їхні головні конкуренти з «Динамо», навпаки, підсилилися висококласними гравцями, багато хто відчув у повітрі запах «золотої» інтриги. Обґрунтованість цих сподівань мусило підтвердити українське «ель класико», яке припало вже на 4–й тур. Напередодні матчу в Донецьку «гірники» навіть виказували побоювання своїх опонентів із Києва, а ті, в свою чергу, всерйоз налаштовувалися взяти на «Донбас–арені» три очки. Однак, як показала позавчорашня гра, котра завершилася впевненою перемогою господарів — 3:1, «ослаблений» «Шахтар» та «підсилене» «Динамо» й надалі залишаються на різних полюсах вітчизняного футболу. Динамівці програли «гірникам» уже шостий поєдинок поспіль, а неприємна серія із поразок у Донецьку розтяглася до десяти. Кияни ніяк не можуть виграти на «Донбас–арені», Олег Блохін шукає виправдання, а вболівальники «біло–синіх» дедалі гучніше вимагають відставки тренера.

 

Невчасна перебудова

Проблеми «Динамо» на переповненій «Донбас–арені» розпочалися вже на першій хвилині матчу, коли французький новачок киян Бенуа Тремулінас практично на лінії штрафного майданчика порушив правила проти Дугласа Кости. Схоже, екс–захисник «Бордо» не знав, що у складі чемпіонів України є майстер виконання «стандартів» Даріо Срна. Здалося, забули про це й воротар «біло–синіх» Максим Коваль, який побудував вельми скромну «стінку», і футболісти гостей, котрі, ставши в загороджувальний редут, прихилили голову в момент точного удару.

Успіх хорватського капітана донецькі «ультрас» привітали нехарактерним для «Донбас–арени» фаєр–шоу, після якого поле огорнула хмара диму. Що бачили в той момент футболісти, сказати важко, але головний арбітр Віктор Швецов швидко продовжив гру. Немов на фронті — під прикриттям димової завіси — господарі організували швидку флангову атаку, яка ледь не призвела до другого голу. Проте від повторного нокдауну «Динамо» врятував їхній голкіпер.

Надалі «гірники» відмовилися від агресивного наступу й перейшли до поміркованого захисту, що обернулося взяттям їхніх воріт. Не секрет, що оборона — не найсильніша сторона донецького клубу, однак «кроти» тим не менше притиснулися до своїх володінь й дуже швидко дозволили киянам зрівняти рахунок. Невідпорний удар із близької відстані вдався марокканцеві Юнесу Беланді. А йшла тільки восьма хвилина матчу.

Здавалося, що команди на цьому не зупиняться й надалі гратимуть на зустрічних курсах. Проте суперники перейшли на ощадний режим, перетворивши гру в першому таймі на «сонне царство». Вочевидь, розмірений ритм поєдинку влаштовував гостей — Олег Блохін усіма можливими способами просив підопічних заспокоїтися. Натомість румунський наставник «гірників» бачив подальший перебіг поєдинку по–іншому. По перерві Мірча Луческу випустив на поле свого джокера Едуардо, який через вісім хвилин забив, як з’ясувалося, переможний м’яч.

І знову донецькі фани влаштували канонаду. Зазвичай у таких епізодах судді переривають матч і «ховають» команди в роздягальню, проте Швецов не наважився на такий вчинок. Загалом, напередодні всеукраїнського дербі тільки лінивий не згадував про суддівський фактор, який начебто мав допомогти господарям перемогти грізних конкурентів. Та, попри низку суперечливих та непослідовних рішень Віктора Швецова, думається, динамівці мусять нарікати на рефері в останню чергу. Та й непризначене ним пенальті у ворота «Шахти» було зовсім не очевидним.

Судді люблять сильніших?

Швецов і справді кілька разів проігнорував порушення правил «гірниками», проте, як відзначив в ефірі програми «Великий футбол» знаний у минулому суддя Мирослав Ступар, рішення головного арбітра не визначили долю матчу. При цьому знаний фахівець, так само як і Олег Блохін, висловив загальний сумнів у високій кваліфікації Швецова, який, нагадаємо, після скандалу із зарахованим «ручним» голом у матчі першої ліги між запорізьким «Металургом» та «Севастополем» втратив категорію судді ФІФА. Цікаво, що відомий своєю кардинальністю одеський рефері цього разу не показав жодної червоної картки, хоча, здається, у епізоді, коли Тайсон шипами порвав стегно Андрієві Ярмоленку, мав би вилучати грубіяна.

Зрештою, історія з суддівством в українському чемпіонаті нагадує ситуацію в Лізі чемпіонів, коли судді «тягнули за вуха» й так неслабку «Барсу». Проте як тільки на горизонті з’явилися суперники, здатні на рівних конкурувати з каталонцями, суддівська прихильність до «Барселони» одразу зникла.

Здається, так буде і в Україні — варто лише «Динамо» віднайти свою гру. Проте наразі Блохіну, який влітку практично повністю переформатував команду, не вдалося налагодити командні дії. У матчі з головним конкурентом Олег Володимирович зробив ставку на новачків і прогадав, тоді як стара гвардія Луческу — не підвела.

«Якби ця зустріч відбулася на два–три тижні пізніше, ми виглядали б значно краще», — пояснив кадрові проблеми Блохін. І справді, гра «біло–синіх», склад яких нині вщерть заповнений легіонерами, далека від ідеалу. І питання дотримання ліміту на іноземців (не більше сімох на полі) стоїть перед «Динамо» дуже гостро.

Після цієї поразки «Динамо» опустилося на п’яте місце, а «гірники» відірвалися від столичного клубу вже на п’ять очок. Залишилося з’ясувати, як довго вболівальники та, головне, президент клубу дозволять Блохіну будувати новий колектив і ставити ігровий малюнок.

Несподівана «Зоря»

Вище «Динамо» ідуть і «Металіст», і «Дніпро», і головна несподіванка чемпіонату — «Зоря». Підопічні Юрія Вернидуба в позаминулому турі обіграли на виїзді «Дніпро», а тепер зупинили переможну ходу «Металіста», який, схоже, не встиг відновити кондиції після вдалого старту в кваліфікації Ліги чемпіонів. Також, напевне, на тонусі харків’ян позначилося й повідомлення про штрафні санкції арбітражного суду з Лозанни за давній «договорняк» із «Карпатами».

«Дніпро» ж після поразки «Зорі» (1:3) реабілітувався в Луцьку, вигравши з таким самим рахунком. У матчі проти «Волині» форвард дніпропетровців Євген Селезньов відзначився дублем, збільшивши свій голевий доробок до 83 м’ячів. Тепер у списку кращих бомбардирів українського чемпіонату Селезньов наздогнав Андрія Шевченка і ділить у ньому 8—9–те місця.

Гості дотиснули команду Віталія Кварцяного, коли та опинилася в меншості. Епатажний наставник лучан, згадуючи червоні картки своїх підопічних у попередніх матчах, заявив, що, можливо, «урізаний» склад «Волині» футбольне начальство має прописати в регламенті. Щоправда, скажімо, київському «Арсеналу» раннє вилучення ключового гравця не завадило забити м’яч і відстояти нічию в матчі з «Ворсклою».

Також варто відзначити перші перемоги в чемпіонаті «Севастополя» та «Чорноморця».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 4–й тур

«Іллічівець» — «Карпати» — 1:1

Голи: Таргамадзе, 83 — Голодюк, 30

5 600 глядачів

«Говерла» — «Металург» (З) — 1:1

Голи: Ле Таллек, 55 (пен.) — А. Шевчук, 15

Вилучення: Нестеров, 65 («М»)

4 600 глядачів

«Арсенал» — «Ворскла» — 1:1

Голи: Аржанов, 66 — Дедечко, 36

Вилучення: Шарпар, 15 («А»)

1 787 глядачів

«Зоря» — «Металіст» — 2:2

Голи: Каменюка, 13,18 — Бланко, 36; Крістальдо, 69

12 600 глядачів

«Волинь» — «Дніпро» — 1:3

Голи: Шумахер, 29 — Джуліано, 38; Селезньов, 74, 76

Вилучення: Кінаш, 65 («В»)

5 100 глядачів

«Севастополь» — «Таврія» — 1:0

Гол: Кузнецов, 54

5 640 глядачів

«Чорноморець» — «Металург» (Д) — 1:0

Гол: Антонов, 40

12 960 глядачів

«Шахтар» — «Динамо» — 3:1

Голи: Срна, 2; Едуардо, 52; Тейшейра, 84 — Беланда, 8

52 667 глядачів

«Ш»: Каніболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук (Соболь, 82), Гюбшман, Гречишкін (Едуардо, 46), Коста (Фред, 73), Тейшейра, Тайсон, Адріано

«Д»: Коваль, Хачеріді, Даніло Сильва, Селін, Тремулінас, Гусєв (Ленс, 61), Аруна, Велозу, Беланда (Ідейє, 71), Ярмоленко (Безус, 79), Мбокані

Попередження: Кучер, 34; Адріано, 59 — Аруна, 45; Ярмоленко, 56; Хачеріді, 59; Мбокані, 75

Арбітр: Віктор Швецов (Одеса)

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 4 4 0 0 9–2 12

2. «Металіст» 4 3 1 0 7–3 10

3. «Дніпро» 4 3 0 1 9–4 9

4. «Зоря» 4 2 2 0 7–3 8

5. «Динамо» 4 2 1 1 6–5 7

6. «Металург» (З) 4 1 2 1 4–2 5

7. «Ворскла» 4 1 2 1 5–4 5

8. «Чорноморець» 4 1 2 1 3–3 5

9. «Говерла» 4 1 1 2 5–6 4

10. «Металург» (Д) 4 1 1 2 3–4 4

11. «Арсенал» 4 1 1 2 4–6 4

12. «Севастополь» 4 1 1 2 3–6 4

13. «Іллічівець» 4 1 1 2 2–5 4

14. «Волинь» 4 1 1 2 3–7 4

15. «Карпати» 4 0 2 2 2–6 2

16. «Таврія» 4 0 0 4 1–7 0

 

Бомбардири: Мбокані («Динамо»), Селезньов («Дніпро») — 4.

 

ПЕРША ЛІГА

4–й тур. «Нива» (Т) — «Нафтовик» — 2:2 (Мельник, 39; Шестаков, 63 — Родіонов, 78; Башлай, 83; вилучення: Загинайлов, 79 — Бояринцев, 43), «Полтава» — «Сталь» — 3:0 (Насібулін, 24; Тимченко, 29 (пен.); Деркач, 49 (пен.)), «Олімпік» — «Суми» — 3:0 (Ситник, 40, 67; Іса, 78), «Авангард» — «Зірка» — 2:1 (Резніков, 23; Сангаре, 73 — Тітов, 11; вилучення: Гонщик, 82 («З»)), «Титан» — «Олександрія» — 0:0 (вилучення: Муховиков, 90+3 («Т»)), «Геліос» — «Десна» — 1:0 (Качур, 31), «Украгроком» — «Буковина» — 0:0 (вилучення: Вдовиченков, 84 — Деребчинський, 79), «Динамо–2» — «Миколаїв» — 1:2 (Алієв, 50 — Пєсков, 66; Сергійчук, 90+4).

Лідери: «Сталь» — 9, «Олександрія» — 8, «Миколаїв», «Нива», «Суми», «Авангард» — 7, «Олімпік», «Полтава», «Зірка» — 6.

Бомбардири: Прокопченко («Нафтовик»), Сергійчук («Миколаїв») — 3.

 

ПОПОВНЕННЯ

Аргентинський вінгер Алехандро Гомес став новачком «Металіста», підписавши з харків’янами контракти на чотири роки. Останнім клубом 25–річного гравця була італійська «Катанія», де він за три сезони забив 16 м’ячів. За неофіційними даними, сума трансферу склала 6–7 млн. євро.

«Металіст» — серйозний клуб, який зростає з кожним роком. У мене були пропозиції від «Інтера», «Фіорентини» та «Атлетико». Але «Металіст» був найбільш наполегливим і виграв боротьбу за мене, тому я тут», — сказав Гомес.