НОВИНИ ПЛЮС

02.08.2013

Міністра освіти — до страти

У Лівії суд звинуватив колишнього міністра освіти в уряді Каддафі — Ахмеда Ібрагіма — в тому, що він організовував збройний спротив проти повстанців у рідному місті екс–диктатора Сирті. Судовий вирок був немилосердним — смертна кара, повідомляє Бі–Бі–Сі. Ахмеда Ібрагіма розстріляють. Але для того, щоб вирок набув чинності, його ще має схвалити Верховний суд країни.

Рахой i «Ці руки нічого не крали»

«Ці руки нічого не крали» — таким був лейтмотив наступального за характером виступу в парламенті прем’єра Іспанії Маріано Рахоя. Він прийшов у вищий законодавчий орган країни, аби дати пояснення щодо корупційного скандалу довкола «чорної каси» керівної Народної партії.

Скандал розгорівся після викриттів колишнього скарбника цiєї політсили Луїса Барсенаса, над яким нині триває судовий процес. За словами Барсенаса, у «чорну касу» партiї надходили незаконні пожертви від бізнесменів, i керівництво, зокрема й сам Рахой, було причетне до корупційних схем.

Прем’єр кілька місяців уникав публічних виступів на цю тему. І лише після того, як опозиційна Соціалістична партія пригрозила йому вотумом недовіри, ініціював ці слухання.

Учорашнє заслуховування в парламентi глави уряду Іспанії не мало жодних оргвисновків. Але опитування громадської думки показують, що Рахою та його політичній силі тепер довіряють лише 14 відсотків іспанців.

Вибори в Зімбабве

Результати президентських та парламентських виборів у Зімбабве стануть відомі тільки у наступний вівторок, повідомляє Бі–Бі–Сі. Адже в цій африканській країні немає екзит–полів, і влада не дозволила присутність іноземних спостерігачів. За таких обставин противники чинного президента Роберта Мугабе, який тримає владу останні 33 роки, припускають, що результати підрахунків можуть сфальсифікувати.

У Білорусі з’явилися платні дороги

З 1 серпня в Білорусі почала діяти електронна система стягування платні за проїзд автошляхами, сповіщає інформагенція БЕЛТА.. Наразі платними є тільки 815 км доріг, зокрема транзитна магістраль, що веде з Бреста до прикордонного з Росією села Редьки, траса з Мінська до Гомеля, шосе від столиці до аеропорту «Мінськ» тощо. Плата за проїзд — від 4 до 12 євроцентів за кілометр. Безкоштовно можуть їздити мотоцикли, мопеди, а також автівки з країн Митного союзу, втім лише ті, вантажомісткість яких не перевищує 3 тонни.

«Шелл» втрачає на сланці

У другому кварталі 2013 року англо–голландська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell списала 2,2 млрд. доларів через збитки, пов’язані з розробкою родовищ сланцевого газу в США, повідомили представники компанії. За даними експертів «Шелл», за вказаний період року прибуток компанії впав на 57% — до 1,7 млрд. доларів. Якби не списання коштів через  сланцевий газ та інші фактори, прибуток становив би 4,6 млрд. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>