Вам, мiнiстре!

01.08.2013
Вам, мiнiстре!

  На Черкащині у селі Дзензелівка Маньківського району вшанували свого іменитого односельця — Христофора Барановського, відомого діяча кооперативного руху, фінансиста, першого міністра фінансів уряду Української Народної Республіки, встановивши на стіні Будинку культури меморіальну дошку.

«Будівля Будинку культури — це колишній «Київський Союзбанк», який будувався і відкривався з ініціативи Барановського. Тоді було зведено у селі шкільний комплекс, де містилися вища та земська школи, а ще чотириквартирний будинок для вчителів i директорський будинок», — розповідає «УМ» сільський голова Дзензелівки Віталій Букань. Віталій Григорович наголошує, що ці добротні будівлі, зведенi на початку минулого століття, служать селу досі. У двох iз них нині міститься районний краєзнавчий музей. Саме директор цього музею виступив з ініціативою увічнити пам’ять Христофора Барановського.

Христофор Барановський жив у Дзензелівці з 1897 по 1911 роки і керував тут ощадно–позичковим товариством, яке було найуспішнішим чи не у всій Російській імперії.

За пропозицією Барановського у 1907 році було створено «Союзбанк», який став головним кооперативним банком Київської губернії. І хоча згодом Барановський перебрався до столиці, де став міністром фінансів УНР, та він весь час підтримував зв’язок зі своїм селом.

У планах громади Дзензелівки, зазначає Віталій Букань, встановити у селі ще й пам’ятник Олександру Черненку, який організував у селі ощадно–позичкове товариство і головою якого був саме Христофор Барановський. Завдяки цим двом людям, засновникам кооперативного руху, тамтешні мешканці на початку двадцятого століття вилізли з боргів і стали жити заможніше.

 

ЦІКАВО ЗНАТИ

Дзензелівське ощадно–позичкове товариство у перші 15 років свого існування об’єднало більше трьох тисяч осіб і видало кредитів майже на 3 млн. крб., посівши третє місце серед кредитних кооперативів Російської імперії. Цей кооператив володів товарним складом, на якому селяни могли придбати посівний матеріал, добрива та необхідний реманент. Саме у цьому товаристві виникла ініціатива створення губернського союзу кредитних кооперативів і було засновано «Київський Союзбанк». У ті роки влада не дозволяла вести діяльність банку в Києві, тому до 1911 року він працював у Дзензелівці. Наскільки успішною була його робота, свідчить такий красномовний факт: «Київський Союзбанк» вважався беззаперечним лідером серед кредитних кооперативних союзів України і був другим в усій Російській імперії, а його баланс перевищував 2 мільйони крб.