НОВИНИ ПЛЮС

01.08.2013

Самозахист для «швидкої»

Індивідуальні кишенькові сирени отримають незабаром столичні лікарі «швидкої допомоги». Як зауважив головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора, специфіка роботи його колег така, що їм іноді доводиться контактувати з психічно хворими пацієнтами і просто неадекватними людьми. А Закон України «Про екстрену медичну допомогу» передбачає, що працівник цієї служби під час виконання своїх обов’язків має право на захист від протиправного посягання на своє життя і здоров’я.

Світова статистика свідчить: професійна діяльність працівників медичних установ, особливо у сфері надання невідкладної допомоги, входить до переліку професій високого ризику, який пов’язаний із насильницькими нападами на робочому місці — на рівні з роботою правоохоронців, рятувальників, таксистів. «Сьогодні співробітники «швидких» Києва у своєму арсеналі самозахисту вже мають «тривожні кнопки» в автомобілях, які миттєво передають сигнал у диспетчерську, а диспетчер скеровує за адресою перебування бригади наряд міліції», — повідомив пан Вершигора. Також, задля убезпечення медиків, розпочато роботу зі створення бази пацієнтів, які є потенційно небезпечними.

Гепатит С: український рахунок

Всесвітня організація охорони здоров’я оцінює Україну як країну з середнім рівнем поширення гепатиту С. За оцінками експертів ВООЗ, близько 3% українців (майже 1,2 млн. осіб) інфіковані цією недугою. У світі вірусним гепатитом С щороку інфікуються 3–4 мільйони осіб, 150 млн. мають хронічну форму цього захворювання, 350 тисяч щороку помирають. За рівнем поширення гепатити займають одне з перших місць у світі серед інфекційних хвороб і становлять серйозні медичну і соціальну проблеми. Нагадаємо — вірус переноситься через кров або інші біологічні рідини хворої людини.

Технології, що рятують життя

«За 15 років роботи на українському ринку Medtronic робив великий внесок у розвиток охорони здоров’я і покращення життя тисяч українських пацієнтів», — сказав на відкритті офіційного представництва компанії у Києві посол США в Україні Джон ­Теффт. Відтак присутність офіційного офісу в Україні, зауважує регіональний менеджер компанії Маріус Кайзер, дозволить залучати кращих лікарів з усього світу для підготовки і навчання місцевих фахівців у сфері охорони здоров’я і ділитися успішним досвідом лікування українських пацієнтів.

Технології цієї всесвітньо відомої американської компанії застосовують у шести основних напрямах — серцево–судинні недуги, порушення серцевого ритму, хірургія хребта, неврологічні захворювання, цукровий діабет, хірургічні навігаційні методики — та допомагають у лікуванні 50 хронічних захворювань. І кожні чотири секунди, як свідчить медична статистика, покращують чиєсь життя. «Працюю з Medtronic протягом кількох років і впевнений: наша співпраця — більше ніж просто партнерство. Адже ця високотехнологічна продукція допомагає моїм пацієнтам відновити здоров’я, повернутися до роботи і значно покращити якість життя. А мільйонам людей у всьому світі ці технології не просто покращили, а врятували життя», — зазначив завідувач відділення хірургії складних порушень ритму серця Національного інституту серцево–судинної хірургії імені М. Амосова Валерій Залевський.