«Сердешний» ректор

01.08.2013
«Сердешний» ректор

Українськi посадовці масово хворіють на тяжкі недуги, коли їх затримують за фактом хабарництва. Воно й не дивно, адже палата у лікарні — це завжди краще, ніж камера у СІЗО. Не винятком став і одіозний екс–нардеп трьох скликань, ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник. Скандально відомого «регіонала» податківці та убозівці затримали «на гарячому» ще у суботу (нагадаємо, що за даними правоохоронців, ректор ВНЗ в Ірпені вимагав від батьків абітурієнтів 80 тис. грн. готівкою та 40 тис. грн. банківським платежем на вказаний рахунок, під час обшуку в кабінеті ректора знайшли ще 30 тис. доларів), утім до сьогодні суд не може обрати пану Мельнику запобіжний захід на час слідства.

Уже три дні судові засідання переносять у зв’язку з поганим самопочуттям Петра Володимировича, якого ще донедавна вважали фактичним «господарем» Приірпіння. Провівши у камері ізолятора лише кілька годин після затримання, ректор опинився у столичній лікарні швидкої допомоги з діагнозом — гіпертонічна хвороба, а на судові засідання його привозила «швидка» приватної клініки «Борис» на інвалідному візку.

Але після того як у вівторок сплив час його попереднього затримання на 72 години, а суд так і не зміг обрати йому запобіжний захід (прокуратура наполягає на арешті), ректор податкового університету узагалі став почуватися вільно й опинився в реанімаційному відділенні Ірпінської центральної лікарні, що знаходиться у Бучі. Учора до суду Мельник узагалі не з’явився. Адвокат Руслан Місюна заявив, що його підзахисного готують до операції на серці. Мовляв, пацієнт у дуже тяжкому стані, тож прохання до слідчих та суддів не турбувати...

Не дивно, що коли до лікарні прибув слідчий, щоб оцінити стан здоров’я ректора, медики намагалися його не впустити! Адже на Приірпінні пан Мельник і його родина (племінники і сестра екс–нардепа є депутатами Ірпінської міськради) ще зберігають вплив. І це при тому, що напередодні адвокати запевняли суд, що відвезуть свого хворого на серце клієнта в Інститут кардіології імені М. Д. Стражеско, а не в Бучу.

Слідчому таки вдалося пробитися через кордони «білих халатів» і побачити «підопічного», а от столичному кардіологу вказали на двері. Тож учора прокурор Максим Лавринюк заявив у суді клопотання про примусову доставку Петра Мельника на засідання. На думку прокурора, ректор «умисно ухиляється від розгляду суддею–слідчим клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, зловживаючи своїм правом, а також станом здоров’я». «Мельник живе і працює в Ірпені i має там давні зв’язки», — зазначив прокурор, додавши, що ректор «симулює своє важке захворювання».

Хвороба ректора дивує слідчого Олега Зайцева, який повідомив суду, що під час затримання Мельника «його не могли втримати три оперативних співробітники — такий опір він чинив». І хоча адвокат Руслан Місюна заявляв, що доставка його підзахисного в суд «буде рівносильна розстрілу» (за його словами, Мельника вже перевезли в інститут серця у Києві і він нібито перебуває на операційному столі), Феміда пристала на позицію прокуратури.

Головуюча суддя Марина Пилаєва ухвалила застосувати до підозрюваного в корупції ректора примусовий привід для участі в сьогоднішньому судовому засіданні, яке має розпочатися о десятій ранку. Суд вважає, що були надані належні дані про об’єктивні причини відсутності й стан здоров’я підозрюваного.

Цікаво, що племінника Петра Мельника — Олександра — також звинувачують у хабарництві. Як повідомляє газета «Коммєрсант–Україна» з посиланням на свої джерела, у Солом’янському райсуді столиці перебуває справа щодо Олександра Мельника, який раніше займав посаду першого заступника начальника відділу податкової міліції Солом’янського району Києва. Ще в березні 2008 року він був затриманий після одержання хабара в розмірі 30 тис. доларів від підприємця, щодо якого мав намір порушити кримінальну справу. Але племінник провів лише місяць у СІЗО, однак потім нібито не без допомоги дядька вийшов на волю.

 

ДО РЕЧІ

Доки ректор податкового університету ніяк не потрапить до суду, журналісти знайшли три його розкішні маєтки в селі Дмитрівка, неподалік Ірпеня. Лише за 20 км від столиці Мельник побудував два будинки для сина Максима (який є депутатом Київської облради) та тещі, а один — найбільший, триповерховий, — для себе. Селяни кажуть, що будинки записані не на ректора, а на його родичів. Подвір’я садиби Мельника з червоної цегли має площу близько гектара! Тут і сад із шашличною, і тенісний корт, і невелика пасіка, й кілька гостьових будиночків. Будинки у Дмитрівці продають за ціною від 300 тис. доларів до 2 млн. Але навіть найбільший особняк iз виставлених на продаж не витримує ніякого порівняння з маєтком ректора, повідомляє газета «Вєсті».