НОВИНИ ПЛЮС

25.07.2013

Феномен ікони

Сьогодні у Національному заповіднику «Софія Київська» відкривається масштабний міжмузейний проект «Свята Православної Церкви». Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок. В експозиції буде представлено близько 150 ікон.

Свої експонати для цього проекту надали Національний художній музей України (м. Київ), Національний архітектурно–історичний заповідник «Чернігів стародавній», Музей історії міста Києва, Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана, Музей волинської ікони (м. Луцьк) та інші музеї й колекціонери.

Як зазначають організатори, «виставка має за мету не лише ознайомити глядача з вітчизняними колекціями українського та російського іконопису, а й розповісти про ікону як феномен православної культури, відкрити двоїстість її природи, виявити богословський та художній змісти через розповідь про найбільш шановані свята, що пов’язані з важливими подіями Євангельської історії, культом окремих святих».

Український вітер для «Нової хвилі»

У Латвійському місті Юрмала триває міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики «Нова хвиля». Через погану погоду довелося скасувати традиційну урочисту ходу гостей червоною доріжкою, але це, як запевняють організатори, перший і останній форс–мажор фестивалю, який аж ніяк не вплине на його насичену роботу.

У цьогорічному змаганні — нині «Нова хвиля» проходить удванадцяте — беруть участь 16 молодих виконавців із 12 країн світу. Україну на фестивалі представляють Аркадій Войтюк, який виходив на сцену «Нової хвилі» вчора, та Ольга Діброва.

Від своєї участі у роботі журі конкурсу цьогоріч відмовився Раймонд Паулс, який був із «Новою хвилею» одинадцять років. Долю ж переможців та дипломантів визначатимуть Ігор Крутой, брати Мела­дзе, Лайма Вайкулє та інші метри естради. Конкурс, покликаний відкривати нові таланти, завершується 28 липня. Призовий фонд «Нової хвилі» становить сто тисяч євро, половину з яких отримає переможець.