Голи, як гроші

25.07.2013

Готуючись до запровадження фінансового «фейр–плей», УЄФА щороку приділяє все більше уваги бухгалтерським питанням. За підсумками минулого сезону, Європейська футбольна асоціація оприлюднила детальну інформацію щодо заробітків клубів, які виступали в Лізі чемпіонів.

Призовий фонд, а це сума в розмірі 904,6 мільйона євро, з яких 495 млн. — виплати за участь та турнірні результати, а 409,6 млн. — як частка від продажу прав на телетрансляції, розподілили між 32 клубами–учасниками групового етапу Суперліги.

Систему «дозування» «призових» УЄФА анонсувала завчасно, тож кожен знав, за що працює. Відтак лише за участь у груповому раунді кожна з команд отримала по 8,6 млн. євро. Водночас одна перемога на цьому етапі змагань коштувала мільйон, нічия — 500 тисяч. Відзначимо, що найкраще в цьому заробітчанському сегменті попрацювали «Боруссія» з Дортмунда, яка здобула у своїй пульці чотири «вікторії» та дві нічиї, а також «ПСЖ», який виграв п’ять поєдинків. Водночас за вихід до 1/8 фіналу командам нарахували по 3,5 млн., чвертьфіналістам гарнтувалася сума у розмірі 3,9 млн., а півфіналістам — 4,9 млн. Перемігши у фіналі, «Баварія» додатково заробила ще 10,5 млн., а «Боруссія» (Д), як учасник вирішального матчу, — 6,5 млн. Щодо прибутків від телетрансляцій, то розподіл між клубами залежав від питомої ваги їхніх країн на ТВ–ринку.

Нагадаємо, що минулого року Україну в Лізі чемпіонів представляли «Шахтар» та «Динамо». «Гірники», завершивши виступ на стадії 1/8 фіналу, свій клубний рахунок поповнили на 16,9 млн. євро, динамівці, які зупинилися на груповому етапі на третій позиції, заробили 11,5 млн. Додамо, що невеличку порцію «десерту» «біло–сині» отримали й з фінансового пирога, призначеного для учасників Ліги Європи. Програвши вже на першій стадії «плей–оф» «Бордо», «Динамо» доотримало 241 тис. Водночас двоє інших повноцінних учасників ЛЄ — «Металіст» та «Дніпро» — розжилися приблизно однаковими сумами — в рамках 3 млн. євро.

 

КЛУБНІ ФІНАНСИ

(Не)розумні трати

Загальна бухгалтерія «Барселони» має майже космічні масштаби. Як повідомив її фінансовий директор Хав’єр Фаус, за підсумками минулого сезону загальний дохід каталонського суперклубу склав майже півмільярда євро; тоді як чистий прибуток — 32 млн. За словами головбуха каталонців, «гранатово–сині» зазнали незапланованих втрат, адже на «невигідному продажу» Давида Вільї до «Атлетико» втратили 8,3 млн. євро. Відзначимо, що за 31–річного нападника каталонці виручили лише 5,1 млн., хоча в травні 2010 року за його перехід із «Валенсії» «Барселона» заплатила у вісім разів більше.