Окремими колонами

Окремими колонами

Створення в країні Єдиної помісної православної церкви — такого завдання не ставить перед собою держава Януковича. Протегуючи одній конфесії — УПЦ Московського патріархату, — офіційна влада залишає на узбіччі своєї уваги інші конфесії. Вони, власне, стали пасинками і в контексті офіційних віншувань 1025–річчя Хрещення, де з «головним хрестом» виступає російський патріарх Кирил.

«Різні» хрещення?

«Різні» хрещення?

У церковному календарі упродовж століть Днем хрещення Києва і Русі вказується 14 серпня (1 серпня за старим стилем). Цього дня відзначається і пам’ять мучеників Маккавейських (народна назва — Маковія, бо саме святять мак) і Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Як зазначає митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк), у Центральній Україні воно було надзвичайно важливим святом, прирівняним до свят Дванадесятих. У давніх наших літописах є свідчення, що князь Володимир охрестив киян саме 1 серпня 988 р. від Різдва Христового. За переказами, тоді в гирлі річки Почайни, яка впадала в Дніпро, охрестилися дванадцять Володимирових синів. Тутешнє джерело назвали Хрещатицьким. Перший Псковський літопис повідомляє, що сталося це «в 9 літо княжіння Володимира, купно же од Адама до хрещення Руського 6496», а далі вказано астрономічні терміни, з яких історики роблять висновок: акт відбувся в неділю, 1 серпня 988 року.

АФІША ПОДІЙ

АФІША ПОДІЙ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Охрещення силою?

Охрещення силою?

28 липня в Севастополі освятять подарунок від Президента Віктора Януковича — 13­тонний дзвін. Як пишуть ЗМІ, цей дар прибув до стародавнього Херсонесу ще в квітні, коли там відзначали річницю охрещення київського князя Володимира. Бронзовий дзвонище, вилитий донецькими сталеварами, привезли до тамтешнього Володимирського собору на автоплатформі у супроводі колони байкерів мотоклубу «Нічні вовки». А освячувати дарунок будуть у День хрещення Русі, який збігається з Днем Чорноморського флоту РФ...

Всі статті рубрики