Північний вітер перемін

24.07.2013
Північний вітер перемін

Якщо в чоловічому футболі практично на всіх фронтах передові позиції утримує збірна Іспанії, то в жіночому, принаймні в Європі, беззаперечним фаворитом є німецька команда. Із десяти попередніх чемпіонатів Старого світу «бундестім» виграла сім. До того ж, починаючи з 1995 року, жіноча збірна Німеччини незмінно царює на євротроні. Цікаво, що практично завжди головними опонентами німкень на континентальних форумах виступали скандинавські збірні.

Власне й цього разу, на 11–му ЧЄ, що наближається до завершення у Швеції, семиразовим чемпіонкам Європи доведеться захищатися від скоординованої, колективної атаки північноєвропейських збірних. Спочатку у півфіналі «бундестім» доведеться зустрітися з потужними господарками, на чолі з кращим бомбардиром фінальної частини ЧЄ Лоттою Шелін (5 м’ячів), які не програли на турнірі жодного матчу, забивши при цьому найбільшу кількість голів — 13. Зауважимо, що у чвертьфіналі «тре крунур» «відвантажили» чотири м’ячі ісландкам, які, до слова, в останню мить (у «плей–оф») перегородили шлях збірній України до фінальної частини ЧЄ.

У випадку успішного подолання півфінального бар’єру (хоча зробити це підопічним Сільвії Нейд буде дуже важко, адже господаркам допомагатиме 12–й гравець — 50–тисячна «Френдс–Арена» в Гетеборзі, де очікується аншлаг) німецьких дівчат очікуватиме зустріч із переможцем суто скандинавського дербі, де змагатимуться збірні Норвегії (дворазові чемпіонки Європи 1987–го та 1993 років) та Данії. Зауважимо, що в активі норвежок перемога над чинними чемпіонками Європи, здобута на груповому етапі турніру. Відтак захист титулу «бундестімом» — вельми складне для розв’язання питання.

Щодо української збірної, то, як ішлося вище, підопічні Анатолія Куцева не змогли пробитися на єврофорум і, як сказали «УМ» у ФФУ, готуються показати максимально можливий результат у відбірковому раунді ЧС–2015, який пройде в Канаді. Не секрет, що ударний кулак нашої збірної формується «легіонерками» з Росії, де перебувають «на заробітках» провідні вітчизняні футболістки. Водночас у Федерації відзначають, що з кожним роком рівень національного чемпіонату зростає: збільшилася до восьми кількість команд вищої ліги, стартувала за участю 10 колективів першість першої ліги. Зрештою, головна жіноча збірна країни, яка в рейтингу ФІФА посідає 23–тє місце, має непоганий кадровий потенціал, адже, окрім національної, на міжнародній арені виступають три молодіжні команди — U–19, U–17, U–15.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи серед жінок (Швеція). Чвертьфінали. Норвегія — Іспанія — 3:1, Франція — Данія — 1:1 (пен. — 2:4). У півфіналах зіграють: Швеція — Німеччина, Норвегія — Данія.