Православна дата з політичним пiдтекстом

23.07.2013

На святкування 1025–річчя хрещення Руси — України до Києва приїдуть Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Лише днями прес–секретар Володимира Володимировича Дмитро Пєсков підтвердив цю інформацію, оскільки протягом місяця ці дані поширювали неофіційно. Також відомо, що до святкування приєднається Московський патріарх Кирил.

Політологи прогнозують, що, незважаючи на урочистості і свято, Путін і Лукашенко не втратять можливості неофіційно зустрітися з Президентом України і вкотре обговорити питання щодо Митного союзу, а основною аргументацією буде об’єднання православного світу.

Нагадаємо, на державному рівні святкувати річницю хрещення Київської Русі започаткував Президент України Віктор Ющенко, коли у 2008 році Україна відзначала 1020–ту річницю. Тодi президент Росії Дмитро Медведєв не приїхав на святкування. Як зауважив у коментарі «УМ» політолог Вадим Карасьов, цьогорічний візит в Україну Володимир Путін просто не міг проігнорувати. «У 2008 році між Україною і Росією були зовсім інші стосунки, ніж маємо сьогодні. Варто пам’ятати, що Дмитро Медведєв сам зіпсував відносини між країнами і зрозуміло, що він проігнорував святкування річниці в Києві. Володимир Володимирович не може вдатися до таких дій сьогодні, оскільки він приїде вшанувати річницю, а також він має кілька завдань, які потрібно вирішити»

Не зраджуватиме традиції і патріарх Кирил. У 2008 році він відвідав кілька українських міст під час святкування 1020–ї річниці хрещення Русі, що спричинило низку мітингів iз боку націоналістів і дівчат iз FEMEN. Відомо, що цього року патріарх Кирил офіційно відмовився бути присутнім на святкуванні річниці одночасно з главою Української православної церкви Київського патріархату Філаретом. «Для патріарха Кирила стало доброю традицією приїжджати до Києва у дні, коли церква відзначає Хрещення Русі. Не має наміру він відмовлятися від своїх планів і в цьому році. Але він однозначно не буде присутнім там, де з’явиться так званий патріарх Філарет», — заявив виданню «Коммєрсант–Україна» секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ iз міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук. У свою чергу, представники УПЦ КП до позиції РПЦ поставилися з подивом. «Патріарх Кирил тут гість, і дивно, що гість диктує свої правила і обирає, з ким йому зустрічатися, якщо йдеться про державні заходи», — вважає секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Дехто з політологів вважає, що головною метою цього візиту є пропаганда ідеї Росії як лідера православного світу, створення «Русского мiра». Проте, як заявив у коментарі «УМ» політолог Вадим Карасьов, ґрунтовних політичних наслідків ця зустріч не матиме, оскільки основні аргументи полягатимуть саме в релігійних переконаннях, у тому, що українці, росіяни та білоруси — єдиний православний світ. «Однозначно Путін і Лукашенко вестимуть пропаганду Митного союзу, відмовлятимуть Януковича від євроінтеграції, проте навряд вони вдаватимуться до кардинальних переконань або ж їм вдасться змінити політичну ситуацію і спрямованість України завдяки єдиній зустрічі». Також політолог заявив, що на сьогоднішній день рейтинг Путіна суттєво падає і такими заходами він повинен його підтримувати. Важливим є й те, що це останній шанс на міжнародному рівні переконати Президента України в участi у Митному союзі напередодні саміту між Україною та ЄС, проте чи вдаватиметься до рішучих і кардинальних дій Росія — покаже святкування, яке вже давно набуло не тільки православного характеру.